Как да бъдем фокусирани – съветите на един гросмайстор за жени

...
Дженифър Шахади, която е двукратна шампионка по шахмат на САЩ
Коментари Харесай

Дженифър Шахади, която е двукратна шампионка по шахмат на САЩ за жени, се научава да играе шах от баща си, когато е само на 5-годишна възраст. На 9-годишна възраст тя участва в първия си турнир по шахмат, а като тийнейджър вече обикаля света, за да участва в различни международни шахматни турнири.

Шахади е родена във Филаделфия, Пенсилвания, и е дъщеря на писателката Сали Соломон и майстора в шахмата Майк Шахади, официално титулуван като такъв от световната шахматна организация ФИДЕ. Освен това той е и професор и преподавател по химия в университета „Дрексел“. Дженифър Шахади е завършила специалността „Сравнителна литература“ в Нюйоркския университет в град Ню Йорк, а сега живее във Филаделфия. Днес Шахади, която е вече 40-годишна, е човек с разнопосочни интереси и занимания. Тя е програмен директор на Американската федерация по шахмат, както и успешен покер играч и посланик на PokerStars от 2014 година насам. Освен това, тя е коментатор и писател, автор на книгите „Шахматна кучка“ и „Играйте като момиче“, както и съавтор на Марсел Дюшан: „Изкуството на шаха“. Нейни статии са публикувани в различни вестници и списания като Лос Анджелис Таймс, Ню Йорк Таймс, Шахматен живот и др.

През 1988 година Дженифър Шахади става победител в първия Шампионат за жени по шахмат нa САЩ, а през 2002 година печели Шампионата по шахмат за жени на САЩ в Сиатъл, Вашингтон. Шахади също така е бивш главен редактор на уебсайта на Федерацията по шахмат на САЩ. През 2007 година тя става съосновател на неправителствената организация „9 кралици“, която осигурява безплатно обучение по шахмат на момичета и младежи в риск. След премиерата на успешния сериал „Дамски гамбит“, в който се разказва за жена, гросмайстор по шахмат, Шахади споделя, че интересът към шахмата при жените рязко се е увеличил. По данни на Блумбърг, онлайн играта на шах привлича около един милион нови членове от началото на локдауна през март 2020 година и 2.8 милиона нови почитатели само за ноември.

За новите играчи на шах Шахади споделя, че дълбото фокусиране и концентрация са сред най-важните качества, които трябва да бъдат развити при играта на този спорт. Ето как Шахади се подготвя за партия шах, като нейните съвети в тази област могат да бъдат използвани от всеки.

Познавай своите пикови часове

През годините Шахади разбира, че е особено важно да разбереш в коя част от денонощието действаш най-добре, когато представянето ти се характеризира с най-голяма прецизност, продуктивност и острота на мисълта, като говори за т.нар. „пикови часове“. Когато Шахади, развива, например, идеи за нова шахматна позиция, която да използва по време на състезания, тя предпочита да го прави именно когато се чувства в най-добра кондиция.

Отделете време, в което имате тишина и спокойствие

Преди големи състезания Шахади предпочита да бъде сама, особено преди мач, за да може да се подготви и настрои ментално, достигайки оптимално ниво на концентрация и фокусиране. Според нея енергията на човек лесно бива източвана, когато е заобиколен от много хора. Ето защо Шахади предпочита да прекарва време с останалите играчи, например, едва след като е приключило дадено състезание.

Елиминирай източниците на разсейване

По време на състезание, на шахматистите не е позволено да вземат със себе си каквито и да било устройства. Това е полезно според Шахади, защото по този начин се запазват вниманието и концентрацията на играчите към играта на шах и се избягва негативното влияние на обичайните източници на разсейване, включително на различните мобилни устройства, например, сред които са таблетите, телефоните и т.н., които водят до понижаване на нивото на концентрация и фокус по време на шахматната игра.

Спортни занимания

Спортните занимания са от особена важност за играчите на шахмат, доколкото те повишават издържливостта, както и способността за концентрация преди състезание. Шахади обича да се занимава с физически активности и след като даден мач е приключил. Тя споделя, че понякога предпочита да се разхожда след шахматен мач, тъй като според нея ходенето и разходките са своеобразен физически аналог и продължение на това, с което мозъкът се е справил малко преди това.

По време на състезание по шахмат тялото на един шахматист не извършва почти никакви движения в продължение на часове, за разлика от мозъка, където различните ходове, обмисляни от играчите по време на партия шах, бясно се надпреварват. Така човек изпада в странното състояние след игра на шах, когато се чувства изморен, въпреки че тялото му почти не е помръдвало. Така тялото следва физически да навакса по някакъв начин това, което мозъкът току-що е постигнал.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР