Кафето рано сутрин се е превърнало в ритуал за много

...
Кафето рано сутрин се е превърнало в ритуал за много
Коментари Харесай

6 причини, които ще ви накарат да се откажете от кафето

Кафето рано заран се е трансформирало в обред за доста хора. Тази напитка има прелестен усет и мирис, ободрява и оказва помощ да стартираме тежкия работен ден.

Една чаша кафе на ден надали би навредила на организма ни. Но какво ще се случи, в случай че желанията към тази напитка последователно се трансфорат според? И в случай че вместо една, пием по 4-5 чаши на ден?

Спорове по отношение на вредите от кофеина се водят от десетилетия, само че резултатите към момента са разнопосочни. Съвременните учени, лекари и елементарни хора, които са тествали върху себе си цялостния отвод на тази напитка, са стигнали до заключението, че не трябва да се приказва за изключителна щета на кафето.

Разбира се, отводът от тази напитка има редица позитивни резултати върху човешкия организъм. Ето единствено дребна част от тях:

Костите стават по-здрави

Кофеинът " убива " витамин В, понижава наличието на желязо, калий, цинк и калций в организма. А една чаша от 150 мл. забавя усвояването на калция с цели три часа. Освен това кофеинът отмива калция от тялото и вследствие на злоупотребата с кафе костите стават по-крехки.

Излишните килограми си отиват

Кофеинът усилва производството на кортизол и визира надбъбречните жлези. Те работят взаимно с щитовидната жлеза, която се грижи за метаболизма. Заради кафето този значим развой се забавя и килограмите стартират да се натрупат.

Имунитетът се покачва

Кофеинът не е най-хубавият другар на имунната система, още веднъж поради щитовидната жлеза. Ограничената продуктивност на щитовидната жлеза води до намаляване на имунната система, което се трансформира в причина за постоянно разболяване.

Ако смятате, че сте податливи към разнообразни болести, би трябвало да стоите надалеч от кафето, най-малко до момента в който не се почувствате по-добре.

Чернодробните проблеми изчезват

Кафето не се усвоява по най-хубавия метод. Черният дроб ще работи за производството на ензими, които разграждат кафето и го метаболизират. Следователно, когато са нужни ензими за други нездравословни химикали, той ненадейно може да реши да " мързелува ".

Много хора, които не стопират да се наливат с кафе, имат ленив черен дроб.

Ще имате повече сила

Въпреки че в началото се чувствате заредени с сила от кафето, в края на краищата то стопира да работи. Кафето кара организма да създава адреналин и в случай че го пиете непрестанно, всякога ще се нуждаете от от ден на ден кофеин, с цел да може тялото да реагира на него с идентична успеваемост.

Ще се почувствате доста по-привлекателни

Тук още веднъж ще приказваме за щитовидната жлеза. Тази част от организма дава отговор за хормоните, които управляват нашето либидо, като тестостерона да вземем за пример. Веднага откакто спрете да оказвате напън на щитовидната жлеза с кофеин, ще забележите усъвършенстване в половия си живот.

Алтернативи

Ако след всичко прочетено, към този момент стартирате да се замисляте съществено дали да не е извънредно време да се откажете от кафето, ето няколко положителни други възможности:

Зелен чай

Той също е източник на кофеин, само че в доста по-малки количества, тъй че той единствено ще ви подтиква, без да провокира трептене.
Снимка: shutterstock Освен това, зеленият чай е подобаващ за хора с надбъбречна непълнота, за тези, които желаят да отслабнат и да прочистят организма си. Всичко това - с помощта на значимите антиоксиданти катехини.  6 аргументи, които ще ви накарат да се откажете от кафето
Напитка от цикория

Изключително заслужен сурогат на кафето. В цикорията въобще няма кофеин, само че все пак ободрява с помощта на витамин В.

Съдържа и инулин, който усъвършенства действието на храносмилателната система и обмяната на веществата.

Японски зелен чай Матча
Снимка: shutterstock Съвременна наклонност, към която най-често прибягват хора, изключили кафето от живота си. Този японски чай има прекрасен усет и съдържа доста антиоксиданти и хлорофил. Освен това ободрява, без да предизвиква кофеиново разстройване.  6 аргументи, които ще ви накарат да се откажете от кафето
Чай от джинджифил

Той е същински склад на витамини С, В1, В2, етерични масла и аминокиселини. А в случай че към чая от свеж джинджифил се прибавят лимон и мед, ще постигнете мощен тонизиращ резултат и ще подобрите кръвообращението.

Чай от лимонова трева

Напитката освен съвършено ободрява, само че има и антисептичен резултат. Лимоновата трева съдържа витамин Е и шизандрин, комбинира се добре със сиропи от горски плодове и мед.

Какао

Съдържанието на кофеин в какаото е сведено до най-малко: единствено 5 мг. В него обаче има магнезий, калций, цинк, желязо, калий и антиоксиданти, които могат да бъдат открити и в зеления чай.
Снимка: shutterstock  6 аргументи, които ще ви накарат да се откажете от кафето
Фреш от цитрусови плодове

Той ободрява не по-лошо от кофеина. Но би трябвало да запомните, че сокът би трябвало да е прясно изцеден. Заради високата киселинност на напитката обаче, не би трябвало да се пие на празен корем особеноот хора, склонни към гастрит и други стомашни болести.

Зелено смути

Този вид е подобаващ както за попълване на запасите от желязо, неналичието на която предизвиква анемия и хронична отмалялост, по този начин и за намаление на холестерола и отбрана на имунната система, с помощта на съдържащите се в него витамини и минерали.
Снимка: shutterstock  6 аргументи, които ще ви накарат да се откажете от кафето

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР