Кафето е сред най-богатите естествени източници на кофеин. Кофеинът е

...
Кафето е сред най-богатите естествени източници на кофеин. Кофеинът е
Коментари Харесай

Колко време ни държи будни едно стандартно кафе?


Кафето е измежду най-богатите естествени източници на кофеин . Кофеинът е изявен стимулант , настоящ мощно върху активността на нервната система. Биоактивното деяние на кофеина се показва в очестяване на сърдечния темп, леко повишение на кръвното налягане, нараснало произвеждане на сила в тялото, тонизиране и стимулиране на съзнанието.

Кофеинът има доста бързо деяние в организма и посочените резултати са факт в границите на минути след потреблението на кафе. Времето, в което тези резултати ще са налице, зависи главно от това какъв брой време ще отнеме на организма да метаболизира изцяло кофеина. Това зависи от няколко разнообразни фактора, заради което ободряващият резултат на кафето може да е друг при другите хора.

Установено е, че минимални количества кофеин може да бъдат открити в кръвообращението до 10 часа след потреблението на кафе. Счита се, че пик на кръвните концентрации на стимуланта, а оттова и най-мощен резултат от потреблението му, може да се открият сред 15 и 45 минути след потреблението на кафе . След този интервал кофеинът стартира бързо да се метаболизира и унищожава в черния дроб и ободряващият му резултат доста отслабва. Именно в интервала до 45 минути след пийването на чаша кафе се открива максимален прилив на сила, само че и са най-силни страничните прояви от кофеина – раздразнителност, нараснала сензитивност на сетивата, ускорено произвеждане на урина с чести позиви за уриниране и други

Позитивните и отрицателни следствие от приема на кофеин последователно отслабват с времето, с цел да изчезнат изцяло в границите на приблизително 3-4 часа след потреблението му. Възможно е при хора с нараснала сензитивност към кофеин резултатът му да се усеща и за повече от 5-6 часа.

Интересен резултат от действието на кофеина е способността на тялото да привиква към следствията от него. Така с времето резултатът от потреблението на едно и също количество кафе и идентична доза кофеин в него, последователно отслабва.

Свързани публикации.. Главоболие при прекъсване на кафето? 0 Кофеин – по какъв начин работи на мозъка и тялото? 1 Сметана за кафе – за какво е значимо да я заобикаляме? 0

За реализиране на по-силен освежителен резултат в такива обстановки ще е належащо и повишение дозата на признатия кофеин. Тази доза обаче не може да се покачва непрекъснато, без да води до съответните здравословни опасности. Добре знае се, че предозирането с кофеин може да докара до противоположни на предстоящите последици – бързо уморяване, изнемощялост, безпокойствие, мъчно фокусиране на вниманието, главоболие. Това са и признаците, с които се демонстрира характерната абстиненция при хора, привикнали към потреблението на кофеинови питиета. При тях съвсем липсва какъвто и да било освежителен резултат след консумация на кафе. Характерното е, че абстинентните прояви на кофеина се преодоляват по-лесно от тези при приучване към по-сериозните стимуланти. Обикновено те изчезват в границите на няколко дни до седмица след отказването на кафето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР