Кафето е напитка, приготвяна от зърната на растението кафеено дърво,

...
Кафето е напитка, приготвяна от зърната на растението кафеено дърво,
Коментари Харесай

Кафето - близост и наслада, пред които няма граници

Кафето е напитка, приготвяна от зърната на растението кафеено дърво, които се изпичат и сваряват. За татковина на кафето най-често е апетитен континентът Африка и по-конкретно страната Етиопия, макар че мнозина считат арабските страни за люлката на това ароматно растение. Кафето е известно на човечеството от далечни времена. Първите сведения за това антично растение датират от хилядолетия. Има разнообразни версии за самото название на растението – съгласно някои откриватели то произлиза от арабски, което може да се обвърже с огромното разпространяване на кафето в Арабския свят, а съгласно други – от наименованието на етиопската провинция Каффа. Смята се, че името му значи „ мощ ”, „ жизненост ”, „ здрав дух ”. Както на български, по този начин и на множеството европейски езици, наименованието на растението произлиза от турското „ kahve ”, защото Османската империя е една от първите европейски територии, на които кафето прониква. Показателно е, че през днешния ден на съвсем всички езици наименованието на растението звучи еднообразно. Където и по света да попаднете, няма да имате проблем да си поръчате кафе и да ви схванат – то е не просто елементарна напитка, а обществено другарство, непосредственост и приятност, пред които няма граници.

 Кафето стартира славната си история в Африка, като с изключение на в родината си Етиопия, то е известно и в другите елементи на континента. От Етиопия кафето бързо се популяризира в Египет и Йемен. Смята се, че от африканската страна Йемен кафето стартира дългото си странствуване по света, където хиляди хора се влюбват в невероятния му мирис и кондензиран усет. Арабите неимоверно обикват кафето и то става нарицателно, което се свързва с тяхната просвета. И през днешния ден в арабските страни то съставлява национално пиво. Но преди да открият удоволствието от пиенето на кафе за приятност на духа и като напитка-елексир за сетивата, арабите го употребявали основно като лечебно средство. Въпреки че чудодейните му лечебни качества са позабравени през днешния ден, в предишното кафето е било високо ценено поради многочислените си позитивни резултати върху организма. На първо място, то сполучливо лекува умората и физическото и психическо претоварване. Доказано е, че кафето има способността да възвръща мускулите и цялото тяло след физически натоварвания. Ободряващият му резултат е повода милиони хора по целия свят да се разсънват с чаша ароматно кафе, само че то е чудесна напитка и в следобедните часове, както и когато и да е на деня. Повишава настроението и отстранява сънливостта и раздразнителността. Смята се, че кафето понижава риска от диабет вид 2. Препоръчва се и за предварителна защита на сърдечно-съдови болести. Доказано е, че кофеинът в състава на кафето подтиква мозъчната активност и ни прави по-активни, пълноценни и съсредоточени. Чаша хубаво кафе може да ни обезпечи концентрацията, която ни липсва, и да увеличи умствената ни интензивност. Освен всичко това, кафето е доста богато на антиоксиданти, най-много полифеноли, и обезврежда нездравословното влияние на свободните радикали, които нападат организма. С времето кафето почнало да се вари освен поради здравословните си изгоди, само че и поради вкусовите си качества и удоволствието, което доставя на сетивата. Неусетно пиенето на кафе се трансформирало в необикновен тип обществена връзка и традиция по целия свят.

 Арабите били толкоз впечатлени от лечебните сили на кафето, че желали да опазят тайната на невероятните му свойства единствено за себе си и дълго време отказвали да изнасят кафе към другите континенти. С времето обаче многочислените гости на земите им също обикнали кафето и процесът на разпространяването му нямало по какъв начин да бъде предотвратен. Така Африка и арабите изгубили монопола си на скъпото растение, само че пък подарили на целия свят една от на-любимите и потребни питиета и до през днешния ден. Постепенно то почнало да се популяризира в Азия и Европа, най-много в Османската империя, а с времето и по целия свят. Турците обикнали кафето и в значително обстановки то станало сурогат на алкохола, които мюсюлманите не могат да пият свободно, тъй като в множеството време е неразрешен от Корана. С времето османците почнали да подготвят кафето по собствен характерен и присъщ метод и развили обичаи в сервирането и пиенето на кафе. И през днешния ден турското кафе на кафениче е доста известно. Най-късно кафето доближава в Съединени американски щати – едвам 18 век, когато е пренесено от моряци, пътуващи до Новия континент. Кафето обаче към момента оставало скъпа, екзотична и труднодостъпна напитка. Цената му в предишното е била извънредно висока. Затова европейците почнали своите опити да пренесат и отгледат сполучливо кафеени семена. През 17-18 век кафенетата – публични заведения, където се предложило и приготвяло главно кафе, почнали да процъфтяват и в Европа. Първообразците на кафенетата от дълго време били основани в Арабския свят, където пиенето на кафе се почитало съвсем като богослужение. Първото публично кафене било намерено в Италия през 1645 година Постепенно посещаването на кафенетата се трансформирало в белег на обществен авторитет и състояние. По-скъпите сортове, несъмнено, били за по-богатите.

 Кои са другите сортове кафе? Няколко типа дръвчета от род Coffее дават плодове, от които може да се прави напитката кафе. Двата най-популярни и необятно отглеждани типа кафе са Арабика и Робуста (Канефора). Кафе Арабика се счита за най-висококачествения и безценен вид кафе. Цели 70% от международната продукция на кафе принадлежат на зърната вид Арабика. Други типове кафеени растения, от които се добива напитката, са Liberica, Excelsa, Stenophylla, Mauritiana, Racemosa.

 Днес кафе се отглежда в към над 80 страни по целия свят. Превърнало се е в значима част от стопанската система на редица страни, както и в сериозен фактор в европейската стопанска система. Кафето е артикул, който дава прехранване на хиляди хора по целия свят, които се занимават с развъждането му. Монополът върху скъпото растение от дълго време не принадлежи на Арабския свят. Всъщност, в наше време най-големият международен производител и експортьор на кафе е Бразилия. Известно е, че тази страна създава към една трета от международната продукция, като огромна част от нея се употребява от самото бразилско население. Други водещи в производството на кафе страни са да вземем за пример Колумбия, Индонезия, Виетнам, редица страни от Южна и Централна Америка и Азия.

Инфо: www.caffe-cagliari.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР