Къдроглави пеликани с поставени предаватели загинаха оплетени в бракониерски мрежи.

...
Къдроглави пеликани с поставени предаватели загинаха оплетени в бракониерски мрежи.
Коментари Харесай

Пеликанът Стела се оплете в мрежа и загина

Къдроглави пеликани с сложени предаватели починаха оплетени в бракониерски мрежи. Случаите са от бургаския язовир Мандра и от Румъния. За случаите алармираха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), съобщи БТВ. 

Сред умрелите пеликаните са Стела и Пламена. Пеликанът Стела е имал подложен предавател, който е показвал по какъв начин живее, само че в един миг устройството замръзва.

„ Получихме доста чудноват сигнал от предавателя в едно дере в горски масив, което е извънредно извънредно и необичайно място. След кaто отидохме на инспекция, установихме единствено предавателя без птицата. Предавателят е бил откъснат от крилото на птицата принудително и изхвърлен съзнателно под мост в гората, с цел да не бъде открит “, описа Владимир Младенов, специалист „ Природозащитни действия ” към Българско дружество за защита на птиците.

От Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури споделиха, че са получили сигнал и е направена инспекция с полицията, само че не е открит извършител, нито сложени мрежи. Не е открита и птицата.

От Българското сдружение за отбрана на птиците са сигурни, че птицата е станала жертва на бракониери. По думите им Стела най-вероятно е потънала в язовира, а мрежите са прибрани.

Подобна е ориста на пеликана Пламена, единствено че в Национален парк в Румъния по делтата на Дунав. 

„ Получихме сигнал, че птицата стои стационарно изхвърлена на брега, изпратихме сътрудници от Румъния и те откриха натрупа. След известно следствие се откри, че става дума за заплитане и загиване в риболовен мрежи “, сподели Владимир Младенов. 

За момента от девет птици с сложени предаватели оживели са единствено четири. 

„ Имаме случаи на птици, блъснати в електропроводи, убити птици и така нататък Смъртността е доста висока. Повечето от птиците не доживяват и година от слагането на предавателите, което е доста фрапиращо и демонстрира, че птиците умират доста и то все от човешки аргументи, а не от естествена гибел “, споделиха още от Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР