кадри YouTube/news.bg, Нова телевизияЦветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение

...
кадри YouTube/news.bg, Нова телевизияЦветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение
Коментари Харесай

Завлечената и снимана от полицаи жена от протестите през 2020 осъди МВР

кадри YouTube/news.bg, Нова телевизия

Цветелина Цветкова е осъдила Министерство на вътрешните работи за обезщетение за претърпени вреди от нелегално задържане зад колоните на Министерския съвет по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, заяви " Сега ", базирайки се ни информация от правосъдните регистри.

Цветкова е била снимана от служители на реда разголена. Тя е претендирала за обезщетение от 20 000 лева, само че Административен съд-София град (АССГ) е решили, че е заслужено да получи 2 900 лева Момичето не обжалвало размера на присъденото обезщетение, само че правосъдното решение е било атакувано от Столична дирекция на вътрешните работи и по този начин процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция. Техният акт е финален. Прокурорът Нели Христозова взима страната на Цветкова. И на първа инстанция участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветкова е завела дело по Закона за отговорността на страната, откакто заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна. По делото пред столичния административен съд са открити събитията от изказванията на Цветкова за задържането ѝ по време на митинга, престоя ѝ с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането ѝ в Трето районно управление (на МВР) и задържането ѝ там в продължение на 22-23 часа. Съдът приема, че събитията са нанесли вреди върху психическото и прочувствено положение на Цветкова. Споменават се времето и методът на задържането ѝ, пострадванията ѝ, държанието на служителите на реда. Съдът се стопира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно положение, с белезници и полугола. Приема и за потвърдени изказванията ѝ, че след ареста в продължение на доста месеци е плакала при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР