В четвъртък или събота боядисваме яйцата за Великден. Поверието гласи

...
В четвъртък или събота боядисваме яйцата за Великден. Поверието гласи
Коментари Харесай

Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата

В четвъртък или събота боядисваме яйцата за Великден.

Поверието гласи първото наложително да е алено. То е знак на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите. Идеята е да носи здраве, наслада и благополучие на жителите в дома. Следващото яйце също е алено. То се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното свещенодействие, което продължава след среднощ или на другия ден, припомня varna24.bg.

Легенда споделя, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със " запъртьци “(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това знамение хората почнали да боядисват великденските яйца червени.

Различна история по отношение на възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка пристигнала и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в алено. Затова и първото яйце се боядисва в алено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в равнищата за изобилие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР