Кадри: БТВ и БулфотоАнтон Хекимян и Венелин Петков от bTV

...
Кадри: БТВ и БулфотоАнтон Хекимян и Венелин Петков от bTV
Коментари Харесай

Хекимян и Венелин Петков осъдиха Валери Симеонов заради обвинението му, че са корумпирани

Кадри: БТВ и Булфото

Антон Хекимян и Венелин Петков от bTV съумяха да осъдят за клюка Валери Симеонов. Софийският градски съд произнесе присъдата си против водача на НФСБ и някогашен вицепремиер.

Делото против него бе заведено от журналиста и водещ на утринния блок в bTV и някогашния началник на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в bTV. Причината е изявление на имеонов пред публичната телевизия, в което той афишира Хекимян и Петков за корумпирани.

През февруари 2020 година водещата тематика в медиите беше делото против Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически представител на ръководещата коалиция против Божков и лотарията му беше точно Валери Симеонов, а bTV бе телевизия с остра позиция към ръководството на кабинета „ Борисов 3 “.

На 11 февруари 2020 година тогавашният народен представител от „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов гостува в утринния блок по Българска национална телевизия. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой подкупен политик от абсурда, а Симеонов внезапно обръща тематиката към телевизионните водещи. Журналистиката от Българска национална телевизия го пита дали той знае за подкупен ефирен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: „ Ама в действителност ли не знаете? “

Следва обяснението му: „ Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена приказвам. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви приказва: „ Ма що казвате имена на мои сътрудници? “

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзив в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане против депутата.

Пред съда Сименов оспорва изказванието, че е споделил по адрес на двамата, че са „ корумпирани телевизионни водещи “. Той изяснява, че не е изричал към тях в действителност изказвания, а само своето персонално оценъчно мнение. Симеонов се базира на правото на независимост на изложение, която е предпазена от българската конституция и Европейската спогодба по правата на индивида, написа Mediapool.

Съдия Росен Димитров обаче счита, че водачът на НФСБ е наклеветил публицистите, като им е приписал закононарушението „ корупция ".

„ За съда е безапелационен изводът, че с тези си изявления ответникът е приписал закононарушение на двамата публицисти, изразяващо се в това, че против персонална изгода или полза съзнателно не са дали публичност на подаден им от трето лице сигнал за осъществявани закононарушения и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и изказвания в такава тенденция, ищците да са приети за отговорни за осъществяване на корупционни дейности, за закононарушението рушвет или за персонално укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка “, се споделя в правосъдното решение.

Валери Симеонов е наказан да заплати по 8000 лева на всеки един от двамата публицисти. Решението може да се апелира пред апелативния съд.

В момента Антон Хекимян е началник на новините на bTV, а Венелин Петков бе отхвърлен от поста незабавно откакто малкия екран смени собствеността си.

Предисторията
Хекимян и Петков към този момент съумяват да завоюват делото си против Симеонов, само че напролет на тази година новите притежатели на bTV взеха решение да прекратят правосъдните каузи, заведени против хазартния необут Цветомир Найденов и уеб страницата „ Блиц “.

Цветомир Найденов е лицето на компанията за
залагания Efbet и дълготраен съучастник на Васил Божков в „ Еврофутбол “. Именно Найденов подаде в прокуратурата сигнала, който сътвори опция за осъществяване на огромната офанзива против бизнеса на Божков през януари 2020 година. Той упреква Божков в опит за заграбване на бизнеса му и даже в опасност за ликвидиране.

През декември 2019 година Найденов прави връзка с публицистите от bTV, с цел да им опише за сигналите си против Божков, само че малкия екран взема решение да не заяви за това. Именно тази среща дава мотив на Валери Симеонов да отприщи офанзивата против неуместната тогава за ръководещите медия.

В началото на юни 2020 година управлението на „ Би Ти Ви Медиа Груп “ разгласи, че завежда дело за клюка против уеб страницата „ Блиц “ и съсобственика на Efbet Цветомир Найденов. През март 2021 година те са приключи, а обяснението е: „ бизнес решение “.

„ Да, bTV приключи правосъдните каузи по отношение на миналогодишната клеветническа акция " Божков ТВ “. Това е напълно бизнес решение. bTV продължава да има вяра в професионализма и честността на някогашните си и сегашни чиновници и управление от този интервал, само че няма потребност от дългогодишни каузи, с цел да се увери в това. Прекратяването на правосъдните разногласия не трансформира позицията на bTV по въпроса ", разгласи малкия екран в позиция, изпратена в отговор на запитването на Mediapool.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР