Където е Англия, винаги е интересно! Такъв е случаят в

...
Където е Англия, винаги е интересно! Такъв е случаят в
Коментари Харесай

При Англия винаги е интересно, Уелс и Бейл мечтаят за нов подвиг

Където е Англия, постоянно е забавно! Такъв е казусът в предварителна Група B на Световното състезание, която ще прикове вниманието с наличието в нея на " трите лъва ". Още по-вълнуващо е, че те си имат английска компания в лицето на Уелс. Групата се добавя още от отборите на Съединените щати и Иран.

Съединени американски щати има опит както с Англия, по този начин и с Иран от предходни мондиали, в това число при сензацията, поднесена от янките против британците през 1950 година Двата тима се срещнаха още веднъж през 2010 година и направиха тъждество, което оказа помощ на Съединени американски щати за първото място в групата на шампионата в Южна Африка.

Англия - финалист от последното европейско състезание, е огромният любимец на букмейкърите да оглави класирането в груповата фаза, само че Уелс ще даде всичко от себе си да помрачи настроението на съседите. Отборът на Робърт Пейдж си обезпечи място на финалите, откакто победи Австрия през март, а по-късно Украйна през юни.

Програма на срещите в група В

21 ноември в 15:00 часа: Англия - Иран - " Халифа ", Ал-Раян

21 ноември в 18:00 часа: Съединени американски щати - Уелс - " Ахмед Бин Али ", Ал-Раян

25 ноември в 15:00 часа: Уелс - Иран - " Ахмед Бин Али ", Ал-Раян

25 ноември в 18:00 часа: Англия - Съединени американски щати - " Ал-Байт ", Ал-Кор

29 ноември в 21:00 часа: Уелс - Англия - " Ахмед Бин Али ", Ал-Раян

29 ноември в 21:00 часа: Иран - Съединени американски щати - " Ал-Тумана ", Доха

Първите два тима от всяка група се класират за 1/8-финалите. Ако два или повече отбора са с еднакъв брой точки, първо се гледа головата разлика (предимство дават множеството маркирани голове). Ако индикаторите са безусловно идентични, се ползват следните критерии: директни дуели сред двата или множеството забъркани отбора, головата разлика в тях и множеството маркирани голове.

ОТБОРИТЕ

Англия

След като доближи до 1/2-финалите на Световното състезание през 2018 година в Русия и по-късно до финала на Евро 2020, изгубен мъчително от Италия след осъществяване на дузпи на " Уембли ", Англия ще бъде решена да направи последната крачка и най-сетне да завоюва първия си огромен трофей от 1966 година насам.

Селекционерът Гарет Саутгейт разполага с някои вълнуващи млади гении като Джуд Белингам от Борусия Дортмунд и Букайо Сака от Арсенал, заобиколени от опитни звезди. Въпросът е дали " трите лъва " могат да се надскочат и да реализират нещо огромно.

Представянето в Лигата на нациите беше неубедително от страна на британците, а един от стълбовете в защитата - Хари Магуайър, е доста надалеч от формата, която демонстрираше преди четири години по терените в Русия.

" Трите лъва " би трябвало да положат съществени старания, с цел да бъдат на познатото равнище на Световното. Първият им тест в Катар ще бъде на 21-ви ноември против Иран.



Критиките към Саутгейт не стихват

Саутгейт не получава уместно самопризнание за постигнатите триумфи в последните години и не са малко тези, които считат, че тактикът не е най-хубавият избор за поста, който заема. Аргументите на последните са, че спецът е прекомерно внимателен в метода си и по този начин попречва разгръщането на цялостния капацитет на отбора.

Кейн би трябвало да свети

Шансовете на Англия да завоюва международната купа ще спаднат фрапантно, в случай че Хари Кейн не играе добре и не вкарва голове. Таранът е талисмана на тима и от неговото показване на терена зависят доста неща.

Капитанът на " трите лъва " стартира да преоткрива предходната си форма с клубния Тотнъм в последните седмици и да възстановява реномето си на един от най-хубавите стрелци на планетата. Той е покрай възстановяване на върха за най-вече голове за националния отбор, а в Катар ще пази " Златната обувка ", извоювана преди четири години в Русия.



Англия не срещна никакви усложнения в пресявките за Катар, като това стартира да се трансформира в запазена марка на Саутгейт. Тимът записва осем победи и две ремита в групата си и по този начин се снабди с директна квота за финалите.

Англичаните означиха 39 гола и инкасираха единствено три в дуелите си против Полша, Албания, Унгария и Сан Марино. Те се поздравиха с двуцифрена победа против новобранеца Сан Марино (10:0) през предишния ноември, като това не им се бе случвало от 1964 година.

Съединени американски щати

Съединени американски щати се причисли към шоуто Катар 2022, с помощта на по-добрата си голова разлика по отношение на Коста Рика в зона КОНКАКАФ (в средата на юни костариканците също подпечатаха визите си, откакто победиха Нова Зеландия с 1:0 в интерконтинентален плейоф, който се игра в Катар). Това ще бъде 11-ото присъединяване на янките на международни финали, като най-хубавото показване на отбора е 1/2-финалът от далечната 1930 година

Тогава " янките " отстъпват на Аржентина с 1:6 крачка преди финала, което илюстрира каква е била разликата в класите, само че в последвалите десетилетия в страната се прави всичко за развиването и популяризирането на " сокъра ".

Без подозрение тимът на Грег Берхалтер разполага с задоволително млади гении, с цел да има късмет да излезе от групата и да зарадва възходящия брой фенове на футбола оттатък океана. Кристиан Пулишич от Челси е огромната звезда, а в отбора е и Джо Рейна от Борусия Дортмунд, който пали креативната искра в офанзивата. Тимът на Съединени американски щати е подготвен да изненада всеки и не се съмнявайте в това.

Селекционерът Грег Берхалтер

49-годишният Берхалтер пое отбора преди съвсем четири години след незадоволителното показване на Съединени американски щати в квалификациите за Русия 2018. Целта пред него беше да стабилизира отбора и благодарение на надарените млади играчи, множеството от които играят в Европа, да се търси завръщане на международната сцена. И някогашният ментор на Кълъмбъс Крю съумя в тази своя задача.

Берхалтер е някогашен американски национал, който съставлява родината си на международните финали през 2002-ра и 2006-а. По време на кариерата си играе като бранител, само че като ментор постанова атакуващ жанр. Предпочита скица 4-3-3 с очебийно притежание на топката и интензивно потребление на крилата. Любопитно е, че Берхалтер е някогашен треньор на шведския Хамарби и е първият американски експерт, управлявал професионален европейски клуб.

Звездата Кристиан Пулишич

Крилото на Челси е развятото пред света знаме на американския футбол към този момент няколко години. Приказката му стартира в немския Борусия Дортмунд, а през 2019 година Челси заплати съвсем 60 млн. паунда, с цел да си обезпечи неговите услуги. През този сезон Кристиан Пулишич не получава доста игрово време, само че се надява да убеди новия управител на Челси Греъм Потър, че заслужава да прекарва повече на терена. Наскоро той означи първото си попадение през акцията във Висшата лига, разписвайки се при триумфа с 3:0 на Уулвърхемптън.



Ще се огънат ли " янките " под тежестта на упованията?

Стремежът да се трансформира едно евентуално златно потомство играчи в тактически усъвършенствана отборна единица под наставничеството на Грег Берхалтер не минава изцяло безпрепятствено. Отборът претърпя квалификационни провали от Канада, Коста Рика и Панама, а неотдавнашната загуба от Япония в контролна среща, акцентира за следващ път, че " янките " изпадат в суматоха против добре проведен, умел и целенасочен противник. Селекционерът на Щатите сигурно е на " ти " със актуалните условия в отбранителен проект и би трябвало да научи своите да не изпадат в суматоха, когато са притиснати до стената.

От друга страна не всичко е " цветя и рози " и в предни позиции, където липсва одобрена голова опасност за противниците с изключение на Кристиан Пулишич. Мондиал 2022 към този момент чука на вратата, а Берхалтер и помощниците му би трябвало добре да премислят по какъв начин ще наподобява офанзивата за по този начин значимия откриващ мач против Уелс на стадион " Ахмед Бин Али " в Ал-Раян. Въобще - въпросите са доста, а най-същественият си остава: Ще се огънат ли " янките " под тежестта на упованията?

Иран

Иран ще се показа на планетата на трети следващи финали на Световно състезание, класирайки се като като народен тим №1 от азиатския район. Иранците стигнаха до Катар 2022 по безапелационен метод, печелейки осем мача в групата си. Те приключиха преди всичко в своя поток, изпреварвайки Южна Корея.

Нападателят на Порто Мехди Тареми, плеймейкърът на Фейенорд Алиреза Джаханбаш и звездата на Байер Леверкузен Сардар Азмун трансформират Иран в отбор с доста мощно нахлуване. Проблем обаче се оказва треньорът. Драган Скочич преведе сполучливо тима през квалификациите, само че беше уволнен, след което върнат и отново освободен, с цел да бъде сменен от миналия през Манчестър Юнайтед стратег Карлош Кейрош. Той се завръща за повторно на горещия стол, откакто води иранците и на мондиалите през 2014 и 2018 година

Пътят на Иран към груповата фаза на Мондиал 2022 в действителност е приказка от две елементи. Във втория кръг на квалификациите две непредвидени провали от Бахрейн и Ирак ги оставиха на ръба на елиминацията, което докара до уволнението на белгийския старши треньор Марк Вилмотс.

" Персите " се приготвят за своята трета поредна Световна купа за първи път, нацията чака да влезе в историята, като доближи до етапа на директните елиминации за пръв път в своята история.

Силни страни

След като в груповата фаза на шампионата през 2018 година Иран " избута " Испания и Португалия до ръба на пропастта, тимът се завръща в група, където умерено може да сервира изненада.

Тимът разполага с някои огромни имена в офанзива като Мехди Тареми, който е в разгара на силите си. Докато Сардар Азмун от Байер Леверкузен и Алиреза Джаханбахш от Фейенорд също осигуриха значими голове по време на квалификационната акция.

Вратарят Алиреза Бейранванд пък нашумя на последното Световно състезание, като избави дузпа на Кристиано Роналдо. Пред себе си той може да разчита на опитни играчи в лицето на капитана Ехсан Хайсафи и отбранителния полузащитник Саид Езатолахи.

Мениджърът Карлош Кейрош повежда " персите " към трето присъединяване на Мондиал под негово управление, откакто той ръководеше тима през 2014 и 2018 година Португалският експерт поведе тима си към впечатляваща победа над Уругвай и тъждество със Сенегал по време на другарските срещи през септември тази година.



Слаби страни

Драматичното назначение на Кейрош след уволнението на Драган Скочич, който водеше Иран през квалификациите, представляваше продължаващи кадрови промени във иранската футболна федерация.

Иран победи който трябваше в квалификациите, само че двата мача против Южна Корея приключиха с тъждество и проваляне.

На шампионата през 2018 година страната не съумя да вкара гол от открита игра и още веднъж ще схване отбранителен метод в Катар. Особено имайки поради, че Азмун към момента се пробва да откри най-хубавите си изяви след разкъсан мускул на прасеца.

Също по този начин, Иран в никакъв случай не е прекосявал оттатък груповата фаза (въпреки че през 98-а година популярно победи САЩ).

Поглед към тактиката

Подобно на Мондиал 2018 в Русия, компактната отбрана и изчакването при комфортните благоприятни условия за контраофанзива ще оформят главната тактика на Иран против по-силни съперници.

Вълнуващото партньорство сред атакуващото дуо Сардар Азмун и Мехди Тареми ще съставлява главната опасност за противниковите защити.

Тареми евентуално е най-влиятелният състезател в португалската Примейра Лига с равносметка от 20 гола и 12 асистенции през предишния сезон.

Сериозна опасност за съперниците по дясното крило

Алиреза Джаханбахш се насочва към третото си присъединяване на Световни финали с националния тим на Иран.

Той е един от водещите нападатели на " персите ", откакто означи четири попадения в квалификационните срещи.

Джаханбахш нееднократно е сравняван с иранската легенда Мехди Махдавикия. В момента атакуващият футболист носи екипа на Фейенорд, като точно в Ередивизие той се утвърждава като доста бърз състезател и рисков за противниковите отбрани флангови състезател.

Предишни участия на Мондиал

Иран е взел участие на Свтовно състезание общо шест пъти, като първият път е през 1978 година

Но тимът към момента не е съумял да се промъкне до етапа на елиминациите. Въпреки това Иран съумява да доближи до 1/4-финалите на Олимпийските игри през 1976 година и три пъти печели Купата на Азия (1968 година 1972 година и 1976 г.).

Джавад Некунам е играчът с най-вече участия за Иран, а пък Али Даеи е №1 в листата с най-хубавите голмайстори на " персите " за всички времена.

Уелс

Събития отвън света на футбола направиха по този начин, че Уелс трябваше да чака по-дълго от останалите отбори, преди да си отдъхне с облекчение, че се е класирал за Катар 2022. В последна сметка островитяните победиха Украйна на 5 юни, с цел да сграбчен последната виза за мондиала и ще играят на международни финали за повторно в историята си и за първи от 1958 година насам.

Уелсците бяха една от сензациите на Евро 2016, само че отстъпиха на 1/2-финалите на бъдещия първенец Португалия. Гарет Бейл и Даниел Джеймс са измежду звездите на Уелс, които ще са най-голяма опасност за противниците, първите от които са известни - Англия, Съединени американски щати и Иран. А дали ще има и още за коравите британци на катарска земя?

" Драконите " ще се опитат да извлекат максимума от първото си присъединяване на международни финали от 1958 година.

Уелс подвигна много високо летвата с двете си следващи класирания на европейски шампионати, а тази година съумя даже да я прескочи. Тимът показва несклоняем дух и се пребори за виза за Мондиал 2022, предолявайки корави противници.

Островитяните ще играят на международно състезание за първи път след пауза от 64 години и сигурно ще оставят сърцата си по терените в Катар. Селекционерът Роб Пейдж разполага с първокласен състав, в който усещане прави салдото сред младост и опит.

" Златната генерация " с може би финален късмет за нов героизъм

Уелс сътвори същинска сензация в дебютното си появяване на еврофинали през 2016 година, когато завоюва влиятелното трето място. Отборът не съумя да стигне толкоз надалеч в шампионата на " Стария континент " през предишното лято, само че още веднъж прескочи груповата фаза.

Гарет Бейл дружно с Аарън Рамзи, Бен Дейвис, Джо Алън и Крис Гънтър бяха в основата на триумфите на тима от дребната английска нация в последните години. Четиримата " златни " герои още веднъж ще бъдат натоварени със съществени отговорности в Катар, а спомагателен тласък за тях ще бъде това, че евентуално няма да имат друга опция да блестят на огромен футболен конгрес.

Бейл беше подготвен да " окачи бутонките " по-рано тази година, само че класирането за Световното естествено го накара да отсрочи към този момент този ход. Нямаше по какъв начин да е и друго след това, което той направи в баражите.



Талисманът Бейл

" Това е най-великата победа в историята на уелския футбол ", съобщи някогашният ас на Реал Мадрид и Тотнъм след триумфа над Украйна с 1:0 във финалния плейоф за СП 2022. Единственият гол в този дуел бе негово дело.

Бейл обра овациите и в предходния кръг на баражите, в който противник на неговия отбор бе Австрия. Бързоногото крило заби и двете попадения за успеха на своите с крайното 2:1 (13.00 уелсците да надвият Съединени американски щати със същия резултат в първия си мач на СП 2022).

32-годишният ас умерено може да бъде избран за най-хубавият футболист на Уелс за всички времена. Той е този, който е кадърен да направи разликата за " драконите " и наподобява като незаместим в състава.

Въпросителни пред Пейдж

Контузии на основни единици може съществено да подкопаят възможностите на Уелс да се показа оптимално в Катар. Бейл, Рамзи и Алън бяха застигнати от здравословни проблеми през този сезон, което лимитира участията им на клубно равнище. Това може да им попречи да се приготвят по най-хубавия метод за Световното.

Дан Джеймс или Бренън Джонсън? Това е едно от значимите решения, които Пейдж би трябвало да вземе. Джеймс е неизменима част от тима от дебюта си през 2018 година, само че сега той има сериозен съперник в предни позиции в лицето на напористия Джонсън. С оглед на формата на последния не би било изненада, в случай че Джеймс се озове измежду запасите.

Друго предизвикателство пред селекционера на Уелс е намирането на най-хубавата позиция за Рамзи. Последният се усеща оптимално зад централния нападател във групировка 4-2-3-1. Пейдж обаче избира да залага на скица 3-4-2-1, в която " Рамбо " би трябвало да играе по-назад, а това не се харесва изключително на играча на Ница.

Очакванията към " драконите "

Уелс може да се похвали с постигане до 1/4-финалите при първото си и само все още присъединяване на международното състезание през 1958-а. Тогава отборът записва три ремита в групата си, а по-късно губи с минималното 0:1 от бъдещия първенец Бразилия.

За Пейдж и компания ще бъде ужасно достижение да намерят място в директните елиминации в Катар. Най-сериозен техен съперник за втората позиция в групата се обрисува младия състав на Съединени американски щати, в случай че се одобри, че Англия няма да разреши на никой да се приближи върха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР