Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май? Хотелиери настояха

...
Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май? Хотелиери настояха
Коментари Харесай

Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май: Хотелиери настояват за спешно решение за държавната програма

Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май? Хотелиери настояха в " Денят стартира " страната да вземе незабавно решение за програмата за настаняване, с цел да може да получат информация навреме.



Елена Андонова е хотелиер от Свети Влас и взе участие в програмата за настаняване на бежанци. Тя към този момент е получила отплата от страната, с която е съумяла да покрие разноските си. Не знае обаче какво ще се случи след 31 май и се тревожи, тъй като към този момент е почнала планирането на туристическите резервации за летния сезон.

" За нас е значимо да знаем какво се случва след 31 май. Имаме и ежедневни запитвания от страна на бежанците и не знаем какво да им отговорим. Удължаването на програмата за настаняване, в случай че е допустимо, би трябвало да бъде поднесено осведомително допустимо най-скоро, с цел да може да предвидим укрлаинските бежанци в своите резервационни проекти за летния сезон. Към момента имаме малко резервации от Полша, Румъния, Сърбия и Израел и не съм огромен оптимист за идния летен сезон. " - споделя тя.



Христо Караилиев е хотелиер от Слънчев бряг и е настанил 2500 бежанци. Вчера е посрещнал и първите си туристи - 135 души от Англия, Полша и Румъния. Казва, че в хотела му няма проблем с обслужването и " съжителството " на бежанци и туристи. Хората от Украйна са настанени в два от трите блока на хотела, а за туристите към този момент е очакван третият.

" Очакванията за летния сезон бяха и си остават положителни. Предвиждаме добър сезон и чакаме нещата да се подобрят още повече с късните резервации. Ние, като хотел, сме поели ангажимент да осигурим изхранване и настаняване на бежанците до 31 май по разпоредбите, написани по програмата. Какво ще се случи оттова нататък няма по какъв начин да отговорим, тъй като не зависи от нас. А към този момент би трябвало да знаем какво се случва на 1 юни и надлежно да осведомяваме бежанците накъде да се насочат. " - споделя той.



Около 30 000 бежанци от Украйна са настанени по хотели в българското черноморие, посочи в " Денят стартира " Константин Занков от Института за разбори и оценка в туризма. Според него държавната стратегия се е оказала от изгода за сектора от позиция на това, че доста хотели са съумели да отворят по-рано и по-рано да обучат перносала си. Освен това доста хотелиери са наели част от бежанците на работа при тях. Помощта от 40 лв. обаче не обезпечава облага и доста хотели няма да разчитат на нея за летния сезон.

" Да, хотелите съумяха да работят по-рано, само че сделката за настаняване на бежанците е до края на май и това се знаеше в началото. За мен е вярно да се употребяват държавните бази предпочитано, а в случай че хотелиери имат предпочитание да продължат с тази мярка, да насочат бежанците към тях. Но тук би ставало въпрос за сътрудници, които имат компликации да привлекат туристи и да работят в тези условия. Защото с помощта по тази мярка може и да оцелееш, само че сигурно не можеш да излезеш на облага. "

Целия диалог вижте във видеото.

Снимки: БГНЕС и Българска национална телевизия

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР