Къде се намира Фарът на края на света“. Фарът Сан

...
Къде се намира Фарът на края на света“. Фарът Сан
Коментари Харесай

Къде се намира „Фарът на края на света“

Къде се намира „ Фарът на края на света “. Фарът Сан Хуан де Салваменто се намира в аржентинската провинция Тиера дел Фуего (Огнена земя), Патагония, на осторов Естадос. Това е най – остарелият фар в Аржентина и първият, издигнат в южните води.

Идеята да бъде наречен  „ Фарът на края на света “ идва от едноименния разказ на Жул Верн. В творбата са разказани събития за  оцеляване в извънредно тежки условия и условия, които се развиват към този отдалечен и изолиран фар.

За да се предотвратят голям брой корабокрушения към нос Хорн, нараствала потребността от фар. През 1884 година Южноатлантическата експедиционна девизия, отпред с комодор Аугусто Ласер, основава морска подпрефектура, затвор и избавителна станция. На склалист нос мъжете издигат фар, който назовават Сан Хуан де Салваменто. “De Salvamento ”  значи „ избавление “, което демонстрира какво е предназначението му.

Оригиналният фар представлявал 16-странна сграда (висока 5 метра и към 9 метра в диаметър), построен от букови дъски. Светлината се осигурявала от 8 закрепени керосинови лампи, които били сложени зад чифт прозорци, оборудвани с лещи на Френел. Но местоположението на фара не осигурявало добра видимост – светлината от маслените лампи била прекомерно слаба и мъглата постоянно закривала фара. В резултат на това корабите траяли да се разрушават.

Само след осем години употреба, фарът Сан Хуан де Салваменто е зарязан. По това време Жул Верн приключва черновата на своя разказ „ Фарът на края на света “, въодушевен от отдалеченото местонахождение на фара. Книгата е оповестена четири години след гибелта на писателя.

През 1901 година аржентинското държавно управление, в съдействие с Международната организационна комисия за Антарктическата експедиция, взема решение да конфигурира нов фар, ситуиран малко по-на север, на остров Обсерватория. Завършват новия фар през 1902 година

Близо век фарът Сан Хуан де Салваменто е зарязан и лежи в руини. През 1994 година френският мореплавател Андре Бронер потегля да търси „ Фарът на края на света “, въодушевен от  романа на Жул Верн. Бронер подхваща дейности за възобновяване на фара и основава Асоциация на фаровете на края на света във френското пристанище Ла Рошел. Мореплавателят получава поддръжка от управляващите на Огнена земя, аржентинския флот, френското държавно управление и частни компании. Родният град на Жул Верн Нант също поддържа финансово плана.

Репликата на фара е издигната в Ла Рошел и е превозена с транспортен съд до Ушуая и по-късно до Стейт Айлънд, където е възобновена. Сградата е осветена на 26 февруари 1998 година

Друга имитация на истинския фар Сан Хуан де Салваменто е построена през 2000 година край крайбрежията на Ла Рошел, на Атлантическия бряг на Франция.  За построяването й още веднъж принос има Андре Бронер. Този фар, наименуван също „ Фарът на края на света “, е издигнат върху стълбове в морето.

 

Къде се намира „ Фарът на края на света “

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР