Къде са допирните точки, които могат да се превърнат в

...
Къде са допирните точки, които могат да се превърнат в
Коментари Харесай

Предизборна матрица за кабинет има, но не програмите решават кой с кого ще управлява

Къде са допирните точки, които могат да се трансфорат в матрица на една бъдеща власт?

Войната в Украйна и оръжията

Тук сякаш най-ясно са обрисувани разграничителните линии. Едните споделят " довиждане на оръжията ", другите отвръщат " колкото повече, толкоз повече ". Против войната, респективно срещу доставката на военна помощ за Киев, са Българска социалистическа партия и " Възраждане ", както и една от новите кандидатки за влизане в Народното събрание - Левицата. " Възраждане " желаят и събаряне на глобите по отношение на Руската федерация.

" Български напредък ", обичайно, се пробва да го играе балансьор, което ще рече, че не заема безапелационна позиция. Твърдо " за " следване на евроатлантизма са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ - първите две обединения, посочени за спечелили, съответни от другите социологически организации. Към тях може да включим и Движение за права и свободи, които декларират, че твърдо ще следват евроатлантизма и уговорките от участието ни в НАТО. От извънпарламентарните към една такава условна коалиция за изпращане на военна помощ за Украйна можем да прибавим и Има Такъв Народ, които декларират сходна политика, в случай че прекрачат прага на 49-о Народно събрание.

Съвсем под изискване към тази група политически сили можем да прибавим и " Български напредък ", доколкото групировката твърдо поддържа решението, признато в предишния парламент, за изпращане на военна помощ на Киев. От БВ държат да е несъмнено, че военните качества на армията няма да пострадат. На пръв взор по разделянето " партии за войната " и партии срещу войната ", първите наподобява образуват по-голямата коалиция. Но и сред тях има нюанси. ГЕРБ държат да изпратим оръжия на Киев, само че да знаем и да се договорим с сътрудниците от НАТО с какво ще заместим нашите бойни качества. И по опция - замяната да е в наша изгода, с нови и съвременни оръжия. Политическа партия и Демократична България са по-категорични и упорстват незабавно да пращаме всичко, което й е нужно на Украйна, а пък сътрудниците след това да ни дават заместващо въоръжение. Представители на Демократична България не лимитират листата - от муниции, през самолети та до ракетните комплекси С-300 и С-200. От Движение за права и свободи стопират говоренето до евроатлантическите правила и не прекрачват чертата оттатък, като не влизат в конкретика. И въпреки всичко, даже да не им е доста прелестно да го признаят, само че най-близки наподобяват позициите по тематиката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Какво да чакаме в идващия парламент, не е мъчно да се предугади, в случай че си спомним кои обединения поддържаха решението за задължаване на служебния кабинет да изпрати военна помощ - " за " тогава гласоподаваха ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Демократична България, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Най-твърда позиция по въпроса държат Политическа партия и Демократична България, които упорстват България да се включи в публичната поръчка в Европейската организация по защита с останалите страни от Европейски Съюз и за отхвърли ни остро подлагат на критика президента. Нещо повече - още на старта на акцията дадоха твърда поръчка да изискат импийчмънт на Румен Радев още в първите дни на 49-ото Народно събрание точно поради това, че президентът погазва, съгласно тях, Конституцията, като не съблюдава волята на Народно събрание да изпраща оръжия на Украйна колкото и каквото изиска. Засега по тематиката за импийчмънта ПП-ДБ са в изолираност, само че не е изключено в един миг след вота да бъдат подкрепени от Българска социалистическа партия, поради борбата им с президента.

Еврозоната и Шенген

За влизане в еврозоната са всички, разликата е по какъв начин виждат това във времето. Пръв съперник е " Възраждане ", която дори поде подписка за референдум с искане за отсрочване през идващите години. От Българска социалистическа партия и Левицата споделят - да, само че не в този момент, като припомнят, че не сме подготвени и визират като свое опрощение високите равнища на инфлацията. Същото сякаш се трансформира в мотив и за " Български напредък ", които не престават да държат приемането на еврото да стане единствено след разбор. За бързо влизане в еврозоната са от ПП-ДБ, които за тази цел ще се стремят да създадат недостига до 3%. Неотменно приемането на евро е измежду целите на ГЕРБ, които даже направиха първата стъпка за влизането в чакалнята, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Всички те обаче са реалисти и виждат, че сега е непостижимо. Партии търсят разковничето в сформирането на постоянен кабинет.

Шенген е неоспорим като приоритет и там сред партиите разлики няма, заявките са единомислещи в посока на допускането ни до това европейско пространство абсолютно, откакто от дълго време сме си го заслужили.

Инфлация, налози и приходи

Основният конфликт на инфлационното поле е какъв е произходът на повишаването на живота у нас и по какъв начин да се ограничи. Тук водачите в изследванията - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на противоположни позиции. ГЕРБ настояват, че нашата инфлация се дължи напълно на вътрешни аргументи и визират неприятно управническо завещание в лицето на четворната коалиция. Опонентите им от ПП-ДБ пък са на противоположното мнение - че инфлацията е насъбрана поради войната в Украйна и е напълно привнесена извън.

Всички останали, също като ГЕРБ, считат, че българската инфлация, чието ниво ни подрежда на 23-о място в Европейски Съюз сега, се дължи на вътрешни фактори.

От ПП-ДБ имат намерение да я борят, като не подвигат налози, свият недостига до 3% и сменят състава на държавните регулатори Комисия за защита на конкуренцията и КЗП, които, съгласно тях, не работят дейно.

Според ГЕРБ-СДС пък един от лостовете за свалянето на цените е " война с комерсиалните вериги ", които поставят " надценки от 100% ". ГЕРБ също подчертават на потребността от ефикасна събираемост на приходите, които, съгласно тях, в изискванията на инфлация, трябваше да са скочили в пъти. Но нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ одобряват като алтернатива налагането на таван на надценката или таван на цените.

Такива оферират отляво - Българска социалистическа партия желае напряко таван на цените, до момента в който Левицата държи на таван на надценката.

Покрай интензивността по тематиката за ограничения и цени, подета от служебното държавно управление, всички партии заедно се сетиха за родното земеделско произвеждане и изведоха на напред във времето укрепването му, като изискване да имаме хем българска храна, хем намаляване на цената й. Да се отстрани възбраната на производителите да продават повече от 40% от продукцията, която имат, е визията на " Възраждане ", а от Левицата обмислят обвързване на националните доплащания с количеството създадена продукция в едно стопанство.

Мярката на " Български напредък " за ограничаване на цените на родните артикули минава през преразглеждане на стратегическия проект за земеделие с акцент върху напояването. В тази сфера освен техен е упрекът, че построяването на съвременно напояване е било неправилно извадено от Националния проект за резистентност, тъй като от него зависи родното зеленчукопроизводство и зарзаватчийство, а това значи наша продукция и респективно, ограничение на вноса на непознати храни.

Българска социалистическа партия споделя " няма да режем разноски и няма да подвигаме налози ", от Левицата не са съгласни с това и дават обещание " ще режем разноските на раздутата държавна администрация ". Те са тези, които оферират и налог " свръхпечалба " в няколко бранша, където виждат образуване на картели. И по тази линия имат съвпадане с предлагането на служебния кабинет. Срещу облагането на бизнеса данък за свръхпечалба обаче твърдо се опълчват от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Отдясно считат, че налози не би трябвало да се пипат, само че и да не се развързва прекалено кесията, тъй като би трябвало да се внимава с разноските поради скока на външния дълг и повдигането на недостига - сходни по тематиката са позициите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които виждат прилива на вложения в изискването за ниски налози и ниски осигуровки.

Вляво - социалистическата партия и Левицата упорстват за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. За подкрепяне на младите фамилии с данъчни облекчения са освен левите. Всички партии желаят да подвигат приходите, само че се разграничават по механизма за постигането на тази цел.

48-ият парламент пък към този момент одобри минималната заплата да е 50% от междинната, само че от Демократична България намекнаха, че в случай че ръководят, първо ще създадат разбор дали това да си остане по този начин или ще е непостижимо. Тук обаче, в тяхната коалиция с Политическа партия, се вижда известно разграничение. От Политическа партия възнамеряват повдигане на данъчния заем за младите фамилии с деца с 50%, увеличение на минималната работна заплата на 50% от междинната - на 860 лева и увеличение на пенсиите с 20%, с цел да изпреварват инфлацията. Предстои да забележим по какъв начин тъкмо ще реализиран единство с обичайно по-предпазливите във връзка с разходната част представители на Демократична България.

От ГЕРБ пък считат, че не страната би трябвало да постанова растежа на заплатите, а минималната заплата би трябвало да се договаря в Тристранката и да се вземат поради опциите на бизнеса. Като цяло, партиите се пазеха от прекалено великодушни финансови обещания и този път сякаш не наддаваха толкоз обилно с обещания за неизпълнимо повдигане на приходите.

Енергетика

България не може без нуклеарната си енергетика и би трябвало да я развива, е нещото, което сплотява политическите сили с шансове за влизане в Народното събрание. Как тъкмо - дяволът е в детайлите. Блокове никой не желае да закрива, само че Демократична България и ГЕРБ държат на два нови нуклеарни реактора по американска технология в АЕЦ " Козлодуй ", до момента в който Българска социалистическа партия упорстват да се гради и АЕЦ " Белене ". От ПП-ДБ не харесват това, че купените от нас реактори за " Белене " са съветски и настояват, че те още веднъж ще да ни създадат подвластни енергийно в нуклеарната сфера. Социалистите напомнят, че нуклеарната енергетика е отвън санкционния режим по отношение на Русия и заради това пречки няма.

От ГЕРБ извеждат по-скоро финансови съображения - че няма да има пари за по едно и също време създаване на 4 реактора - по два в " Козлодуй " и " Белене ", тъй като за втората, въпреки и към този момент да имаме загънати в найлони два чисто нови реактора, ще ни трябват най-малко още 700 милиона. От БВ и " Възраждане " настояват, че ужасно сме закъснели с построяването на нови нуклеарни мощности и до момента е трябвало към този момент да работят, само че другояче твърдо поддържат развиването на нуклеарната енергетика. Движение за права и свободи постоянно са имали запаси към нуклеарната енергетика, само че в никакъв случай не са упорствали за закриването й.

Всички партии към този момент са единомислещи и в нуждата от спасяването на " Мариците " и отлагането, колкото може, повече, на затварянето на мощности. И единодушието, реализирано с решение още в 48-ото Народно заседание, продължава и по време на предизборната акция. Вече никой не приказва за затварянето на ТЕЦ-овете, а нюансите са единствено в по-различните визии по какъв начин тъкмо да се преформатира тази част от енергетиката ни, когато му пристигна времето. Но никога не в този момент. Повечето обединения се афишират за енергийни добавки и въвеждане на дефиницията " енергийно небогати ".

Да се постави завършек на либерализирания пазар и страната ни да изиска дерогация за бизнеса - за излизане от него, упорстват от " Възраждане ". Има Такъв Народ пък желае институции и предприятия от сферата на обществените услуги - учебни заведения, лечебни заведения, църкви, да се върнат на контролирания пазар, а пенсионерите да получават енергийни добавки. Удареният от рецесията бизнес да продължи да бъде подпомаган, е визията на Движение за права и свободи.

ГЕРБ също са за използване на съответен механизъм за отплата на високите цени на електрическата енергия във връзка с индустриалните потребители. За тях разковничето е сигурни доставки на природен газ на допустимо най-ниска цена.

От БВ считат пък, че точно енергийните помощи за компаниите са надули инфлацията, тъй като сме " гасили пожара с бензин ".

Политическа партия и Демократична България държат на нова формулировка за енергийна беднотия и 2 цени за ток, газ, вода и парно на база на консумация, насърчаване на лични енергийни запаси и ВЕИ мощности.

Като създадем равносметката - за най-малко два нови реактора и за " Мариците " имаме цялостно единогласие, който и да ръководи. И това е на половина цялостна чаша, въпреки всичко.

Съдебна промяна

Рефренът " правосъдна промяна " към този момент е тотално факсимиле, неотменно за предизборните акции през последните няколко години, а и по-късно. Всички я желаят, само че никой не я прави. За да я направи, би трябвало да има задоволително гласове. А преди да са ги преброили, партиите дават поръчка какво възнамеряват. Изненади в позициите няма - при множеството обединения те са без смяна от чутото по време на диспути и гласувания в последния парламент.

Най-остри са от ПП-ДБ - приемането на закона " Зарков ", механизъм за надзор на основния прокурор от арбитър, тъй като това е най-важното в правосъдната промяна за тяхната коалиция.

От " Възраждане " пък държат на своята визия шефът на Националната следствена работа да управлява основния прокурор, откакто преди този момент Национална следствена служба бъде направена самостоятелен орган.

Има Такъв Народ пък желаят основният прокурор да се избира от жителите и да има два висши съвета - един на съдиите и един на прокурорите.

" Левицата " планува изваждане на прокуратурата от правосъдната власт и обособяването й като обособен самостоятелен орган и освобождение на основния прокурор от Народното събрание, единствено че за задачата да се създадат конституционни промени.

За конституционна промяна, само че без промяна, вид " стани да седна ", се застъпват от ГЕРБ. Като че ли единствените, които претърпяха еволюция от предишното Народно заседание до прага на бъдещото - те са склонни към този момент да поддържат и закона на Крум Зарков, и концепциите на Демократична България и всичко, към което се реализира консенсус. Заявката направи Делян Добрев. " Ще се опитаме да задоволим всички прищявки на Крум Зарков и на Демократична България, само че не я разбирам ", сподели той във връзка модела на правосъдна промяна. От Движение за права и свободи повтарят, че още преди три години са внесли свои оферти за правосъдна промяна, за които преди дни пък от ПП-ДБ обявиха, че са склонни да прегледат и да обсъдят. А безусловно три-четири дни преди изборите Кирил Петков подмятна напълно прясна концепция - " основният прокурор да отпадне от правосъдната система ". Каквото и да значи това, ще изисква конституционна смяна, само че детайлностите радикалното предложение евентуално ще узнаем след вота.

Референдуми

Кампанията този път не е единствено за парламентарни избори, а паралелно с нея вървят подписки за референдуми. Скептиците по отношение на най-демократичното изложение на волята на народа настояват, че партиите, които опряха до събиране на подписи, го вършат само и единствено с предизборни цели. Извличане на предизборни дивиденти съзират и съперниците им. Подписи събират три обединения - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

От партията на Костадин Костадинов готвят отпор на влизането в еврозоната и към този момент трети месец събират подписи за отлагането на еврото, което така и така на този стадий се отдалечава.

Сравнително по-отскоро в организирането на допитване се впуснаха от Има Такъв Народ, въпреки референдумите да са техен приоритет поначало. Тяхната подписка е за привикване на Велико национално заседание и допитване за това дали хората желаят да заменят парламентарната с президентска република.

Българска социалистическа партия също събират подписи - за недопускане на " джендър политиката в учебно заведение ".

Паметникът на Съветската войска

Скандалът с решението на столичните общинари да бъде махнат и изместен Паметникът на Съветската войска провокира бурни митинги посред акцията, само че единствено ден-два по-късно говоренето по въпроса замря и всичко продължи в спокойното си русло. Повдигането на тематиката към ориста на МОЧА, както го назовават от Демократична България, донесе на множеството политически сили плюсове, тъй че нагази сполучливо в предизборната битка. ГЕРБ първи реанимираха трийсетгодишната тематика, Демократична България ги поддържаха с ненаситност, тъй като са пионери по въпроса, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Левицата " излязоха на митинг, а Политическа партия зае по-премерена позиция от по-малкия си съдружен сътрудник " Демократична България ", тъй като от партията споделиха, че мястото на паметника не е в центъра на столицата, а в музея, само че някак не демонстрираха огромно предпочитание да разясняват тематиката като първостепенна. А радетелите на пренасяне, ремонт и унищожаване се спънаха в нормативната спънка, че страната, а не общината има последната дума. Накрая всяка политическа мощ калкулира от паметника, каквото можа, и втвърди още повече твърдия си електорат. И абсурдът спихна. Може да се чака обаче в новия парламент въпросът още веднъж да се върне на дневен ред с цялостна мощ, според от това кой образува болшинство и кабинет.

Македонският въпрос

За разлика от предходната предизборна акция, когато доминираше тематиката за " най-романтичната част от нашата история ", в тази македонският въпрос не участва. Направо отсъства. Повдига го единствено водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов, а партията му упорства за незабавното връщане на ветото върху еврочленството на Скопие. Останалите участници в изборите не " захапват " и е разумно - те затвориха страницата още в предишния парламент, когато одобриха проекта на Макрон. Напрежението по границата по отношение на честването на Гоце Делчев и периодическите похищения върху български клубове и други вандалски прояви, плюс хапливи реплики от македонски политици, се разминават като реакция единствено с по някой и различен коментар на роден политик - и до такава степен. Но като цяло обединенията не дават визия по какъв начин тъкмо ще контролират българо-македонските връзки до спокоен и добросъседски звук.

След финално калкулиране на пресечните точки в предизборните позиции на партиите, се обрисува едно " конституционно " болшинство, единствено дето то не е групирано към промени в главния закон, а към влизане в Шенген, борба с инфлацията, повдигане на приходите, избавяне на " Мариците " и отварянето на най-малко още два нуклеарни реактора.

Ако пък приказваме хипотетично за управническа коалиция, въз основата единствено на стратегии, като най-многобройна изпъква тази сред ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи, плюс вероятно БВ. С ангажимента, че това е единствено въз основа на предизборни послания и обещания. А всички към този момент се убедихме, че по този начин беше по този начин и в предходното Народно заседание, само че какво от това. С други думи - може отново да гледаме още от същото и след 2 април. Защото се видя, че сходството в правилата не стига и не може да се наложи над партийното его и антагонизма на личностно равнище.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР