Кадър Валентина КаменарскаПо закон полицията има право да използва сила

...
Кадър Валентина КаменарскаПо закон полицията има право да използва сила
Коментари Харесай

Адвокат Марковски: По закон полицаите могат да бъдат наказани с до 3 години затвор заради насилие

Кадър Валентина Каменарска

По закон полицията има право да употребява мощ и помощни средства. Това съобщи в ефира на Нова телевизия юрист Марин Марковски във връзка правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените митинги у нас, написа Novini.bg.

Протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

" Опитът да се влезе в Народното събрание – това е неразрешено от закона за митингите и събранията, както и от разпоредбите, свързани с публичния ред. Това като демонстрация може да е разбираема психически, само че законът го не разрешава. Полицията в този случай има право да използва и мощ, и помощни средства. В закона се споделя, че силата би трябвало да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен публичния ред ", изясни юрист Марковски.

Също по този начин по закон всеки, който хвърля яйца по постройките - би трябвало да бъде осъден. Може да му се наложи санкция от 100 до 200 лв. и до 15 дни арест, акцентира още той и добави, че това е съгласно Закона за дребното безчинство.

" Престъпление е да влачиш човек, както бе снимано и излъчено един служител на реда да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това се санкционира със затвор до 3 години за длъжностно закононарушение ", обясни още юристът.

" Няма закононарушение без следи, това е златен принцип в криминалистиката. Всяко закононарушение може да бъде потвърдено, безапелационен е Марковски и добави, че по закон  полицай не може да има бокс. Той носи отговорност за това, няма право да го държи. В случая министъра би трябвало да го уволни дисциплинарно ", изясни той.

" Полицията не може да разпръсква протест по закона за събранията. Ако се появи с водно оръдие и го употребява - то това е непозволено ", счита Марковски.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР