Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV Днес в

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV Днес в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайският товарен кораб Тянжоу-6 пое към космическа станция Тянгон!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: CCTV

Днес в 16:22 ч. българско време от космодрума Уенчан в Китай бе извършено изстрелване на ракета “Лонг Марч 7 ” с шестия товарен транспортен съд от серията “Тянжоу ” към китайската галактическа станция “Тянгон ”. Полетът бе предаван в действително време по китайските телевизионни канали.

“Тянжоу-6 ” извозва хранителни запаси за идващите експедиции на “Тянгон ”, които ще бъдат изстреляни с пилотираните галактически кораби “Шенчжоу 16 ” и “Шенчжоу 17 ” надлежно през юни и ноември тази година. Товарният транспортен съд е по-усъвършенствана версия спрямо тези, които летяха допреди, като потенциалът му е повишен с 500 кг (старият “Тянжоу-1 ”, да вземем за пример, можеше да транспортира общо 6 500 кг товари). Това значи, че в този момент Китай може да изстрелва ориентировъчно единствено три товарни задачи за две години, вместо една на всеки шест месеца.

Във връзка с увеличението на потенциала на товарния транспортен съд, китайските медии оповестиха, че на борда на “Тянжоу-6 ” пътуват 70 кг свежи плодове – два пъти повече, в сравнение с бяха изпратени в космоса с “Тянжоу-5 ”.

“Тянжоу-6 ” също по този начин транспортира гориво, облекла и научни опити. До последно ние не знаехме съвсем нищо за последните, само че през днешния ден стана ясно, че общият брой научни опити, които би трябвало да бъдат извършени, възлиза на 29. От тях се открояват два, които включват проучване на въздействието на галактическите условия върху човешки стволови кафези. Останалите опити са от областите на биологията, механиката на флуидите, материалознанието, както и горенето в условия на безтегловност.

На борда на станция “Тянгон ” не престават да живеят астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу.

Те бяха изстреляни на 30 ноември 2022 година с кораба “Шенчжоу 15 ” и до момента извършиха редица задания по поддръжката и ремонта на орбиталната станция. Фей, Ден и Чжан ще се върнат на Земята през юни, само че единствено откакто първо посрещнат астронавтите от експедиция “Шенчжоу 16 ”.

Членовете на екипажа на “Шенчжоу 16 ” към момента не са известни – китайците оповестяват имената на астронавтите си броени часове или дни преди изстрелването, за разлика от практиката на НАСА и Роскосмос, където екипажите са ясни месеци, дори години авансово.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР