Кадър: novini.bgВсяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската

...
Кадър: novini.bgВсяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската
Коментари Харесай

Министър Танева и БАБХ с последна информация за борбата с африканската чума

Кадър: novini.bg

Всяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават по отношение на африканската чума по свинете. До края на деня ще се актуализират осведомителните материали за популацията и епидемиологична конюнктура в страната. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща за африканската чума по свинете.

" Задните дворове са най-рискови за разпространяването на африканската чума. Всеки минал през подобен двор е пропагандатор на чумата ", разкри министърът, съобщи кореспондент на Novini.bg.

" До в този момент имаме две нови огнища в Новачене и Жернов. В Жернов са евтаназирани всички свине. От през вчерашния ден се работи в Новачене. Основният метод за разпространение на заболяването е и от месото на прасетата. Не събирайте закланите свине в хладилници. Продукти от прасетата от региони с вируса са доста рискови ", добави по тематиката Дамян Илиев, шеф на Българска организация по сигурност на храните.

" Вирусът не е рисков за хората, само че месото не е качествено, а заболяването може да се популяризира из цялата страна ", сподели още той.

" Има 10 км зона към инфектираните региони. Ловците също оказват помощ. Има мощен контрол. Не би трябвало да се мисли, че компромисите са вероятни ", разяснява Илиев.

" Не може да се наложи карантина при такава болест ", приключи Дамян Илиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР