Кадър НоваНорвегия почита днес жертвите на Брайвик.Мощна самоделна бомба експлодира

...
Кадър НоваНорвегия почита днес жертвите на Брайвик.Мощна самоделна бомба експлодира
Коментари Харесай

Преди 10 години Брайвик разстрелва 69 младежи на детски лагер в Норвегия. Най-младата му жертва е на 14 години

Кадър Нова

Норвегия уважава през днешния ден жертвите на Брайвик.

Мощна самоделна бомба експлодира в центъра на Осло. След детонацията отекват първите изстрели от траялата 72 минути без спиране пукотевица на Ютьоя. Преди 10 години, на 22 юли 2011 година, Норвегия изпадна в смут, написа Пиер-Анри Дее от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В този дъждовен следобяд мирната скандинавска нация спеше летен сън,

когато нещастието се яви в облика на Андерш Беринг Брайвик, крайнодесен екстремист, дегизиран като служител на реда.

В 15:25 ч. микробус, претрупан с 950 кг експлозив, основан от неестествен тор, експлодира наоколо до постройката, в която се намира офисът на премиера Йенс Столтенберг от Работническата партия, който понастоящем е общоприет секретар на НАТО.

При атентата починаха осем души и десетки бяха ранени.

За благополучие, причинителят на офанзивата, 32-годишният Брайвик, попада в запушване и доста от държавните чиновници към този момент са си били отишли преди детонацията.

Столтенберг, който сега на нападението работи в формалната си резиденция, намираща се на към два км от постройката на офиса, остава незасегнат.

Брайвик се качва в различен автомобил, който е паркиран по-далеч от постройката на премиерския офис, с цел да може да избяга с него. В автомобила той чува по радиото, че, обратно на упованията му, 17-етажната държавна постройка не се е срутила. Тогава той взема решение да премине към осъществяването на втория стадий от проекта си.

В 17:17 ч. Брайвик, който продължава да е с полицейската си маскировка, идва на остров Ютьоя,

ситуиран на към 40 км северозападно от Осло, на който, както всяка година, стотици младежи, симпатизиращи на Работническата партия, са се събрали на летен лагер.

Брайвик стига до острова с шлепа " Турбьорн ", който свързва острова със сушата, и прострелва ръководителката на лагера Моника Бьосей и служител на реда, претрупан със задачата да охранява лагера. Въоръжен с полуавтоматични пушка " Ругер " и револвер " Глок ", той стартира да обикаля острова и да преследва комплицирани младежи, чието доверие се пробва да завоюва, като се показва за служител на реда, пристигнал да ги пази.

В кафенето, ситуирано при започване на стръмна пътека, той убива 13 души.

Други десетима умират, до момента в който се държат за ръце на " пътеката на любовта ", минаваща по протежението на брега, а 14 са убити покрай водната помпа.
Масовото ликвидиране продължава 72 дълги минути: след това са събрани 189 гилзи.

Ужасяващо принуждение

Част от младежите, озовали се в капан на острова с повърхнина от 0,12 кв.км, се хвърлят в студените води на езерото. Обитателите на прилежащ лагер, които чуват изстрелите, потеглят бързо с лодките си, с цел да окажат помощ, и Брайвик стартира да стреля и по тях.

" Ще умрете, марксисти ",

крещи нападателят, който е използвал енергийна примес от ефедрин, кофеин и аспирин.

На два пъти той позвънява в полицията, с цел да предложи да се съобщи. " Приключих с интервенцията си и желая да се предам ", споделя той. След всеки диалог обаче стрелбата продължава. Той стреля по всички, които му се изпречат на пътя, и убива ранените: 56 от 69-те му жертви са открити с патрон в главата.

Полицейски екип идва от Осло и се пробва да се добере до острова с надуваема лодка,

която потъва по средата на езерото, тъй като е претрупана. Полицаите съумяват да се доберат най-накрая до острова благодарение на мореплаватели фенове.

В 18:34 ч. Брайвик най-сетне е задържан,

без да оказва опозиция.

От 564 участници в летния лагер 67 са убити, а двама умират в резултат на рухване или удавяне. Трийсет и трима са ранени с патрони.
Норвегия е сполетяна от най-голямата покруса в следвоенната си история.

Повечето жертви са на възраст под 20 години. Най-младата жертва е отпразнувала четиринадесетия си рожден ден пет дни преди офанзивата.

Признак за ужасяващия темперамент на насилието, упражнено от Брайвик, са осемте огнестрелни рани по тялото на 18-годишен юноша.

Брайвик признава, че е имал за цел да извърши допустимо най-зрелищната офанзива,

да направи, както самичък се показва, " фойерверки ", с цел да притегли вниманието към своя " манифест " - документ от 1500 страници, в който той изложи антимюсюлманската си идеология. В отговор Столтенберг дава обещание " още повече народна власт, още повече човещина, само че без никаква доверчивост ".

На процеса по делото си Брайвик признава обстоятелствата, само че пледира почтен.

През 2012 година той бе наказан на 21 години затвор, като има опция наказването му да бъде удължено до живот, в случай че бъде преценено, че той продължава да е опасност за обществото. 
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР