Кадър Господари на Ефира, YoutubeИнтересна неупотребявана досега дума използва авторитетното

...
Кадър Господари на Ефира, YoutubeИнтересна неупотребявана досега дума използва авторитетното
Коментари Харесай

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ използва специална дума от средновековието за България: Непотизъм

Кадър Господари на Ефира, Youtube

Интересна неупотребявана до момента дума употребява авторитетното немско издания „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ за България, с цел да опише страната - непотизъм* .

Протестиращи в България приканват държавното управление да подаде оставка от седмици.

Разочарованието от корупция и непотизъм е огромно .

Но министър председателят Борисов отхвърля да се отдръпна - и гледа към изборите през 2021 година Това твърди в своя публикация „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, оповестява БГНЕС.

„ Нарастващ яд, неразбираеми вероятности: Ето по какъв начин би могло да се опише протестното придвижване в България, което провокира вниманието на интернационалната преса към този момент от три седмици “, се споделя в публикацията.

Демонстрантите сковаха трафика в елементи от центъра на София и се заричат да продължат, до момента в който техният апел за нови избори не бъде изпълнен. Участниците са разнообразна комбинация от държавни съперници от съвсем всеки цвят.

Има последователи на опозиционната „ Българска социалистическа партия “, която обаче не може да се надява да извлече дивиденти от митингите. Мнозинството от стачкуващите са с съмнение към някогашната ръководеща партия най-малко толкоз, колкото към консервативно-националистическата държавна коалиция на премиера Бойко Борисов.

Сред стачкуващите са и екоактивисти, и проруски български националисти, написа немският вестник.

*Непотизъм  (от на латински: nepos, жанр. п. nepotis – внук, племенник) е раздаването от страна на папата, за подсилване на своята власт, на доходоносни длъжности, висши църковни звания и земи на свои близки родственици. Бил необятно публикуван през XV — XVI век, само че податливост към него демонстрират и много папи в периода XIX — XX. В по-широк смисъл – шуробаджанащина .

Непотизмът се появява през Средните епохи, когато римските папи, за подсилване на властта си, стартират да раздават висши църковни длъжности, първоначално кардиналски шапки, на свои близки родственици. Първоначално на своите племенници и оттова пристигнало и названието — непотизъм. По-късно обаче, изключително през 15 — 16 век, облагодетелствани били техните противозаконни деца. Например, папа Александър VI прави кардинал своя противозаконен син Чезаре Борджия, а папа Павел III прави кардинали своите внуци.

През епохата на Възраждането непотизмът доближава своя връх. Римските папи се трансформират в италиански князе и се пробват да обезпечат на своето многочислено поколение княжества и херцогства. Появяват се цели папски династии, като семействата Орсини, Конти, Дела Ровере, Медичи, Борджия, Пиколомини, Савели. По-късно се появява терминът „ черна аристокрация “: това са потомци на непотите, които са станали княжески или херцогски семейства, такива като Бонкомпани, Боргезе, Барберини, Памфили, Киджи, Одескалки, Людовизи, Албани, Русполи, Руфо и доста други.

Непотизмът почнал да залязва към 18 век, когато папа Инокентий XII разпорежда, че в кардиналската гилдия може да има единствено един непот. През 19 век непотизмът съвсем липсващ.

В актуалния политически живот не престават да се следят феномени на непотизъм, когато близки родственици и другари на ръководещите заемат високи длъжности (и в икономиката), които не дават отговор на техните качества, опит и качества. Примерите от страните на Балканите са многочислени, изключително от преди демократичните промени. Семействата (клановете) Живкови, Чаушеску, Милошевич, Папандреу, Караманлис оставиха следи в историята на своите страни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР