кадър бТВТова, което ни се поднася, повдига повече въпроси, отколкото

...
кадър бТВТова, което ни се поднася, повдига повече въпроси, отколкото
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Тънките сметки и през игри с избирателните закони обикновено се връщат в обратна посока

кадър бТВ

Това, което ни се сервира, повдига повече въпроси, в сравнение с да дава отговори. Политическата и институционалната обстановка у нас са в дълбока рецесия.

Този разбор направи в ефира на bTV конституционалистът проф. Екатерина Михайлова - народен представител в няколко Народното събрание и учител в Нов български университет, съобщи.

Тя разяснява последните събития у нас, публичните настроения и най-много - импортираният от ръководещите противоречив план за нов главен закон, който се трансформира в цел за доста рецензии.

Проф. Михайлова дефинира внасянето на законопроекта без съгласувателна процедура като неуместно. Такава се изисква по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била член на пет краткотрайни комисии за смяна в конституцията, като в една от тях - в качеството си на специалист по конституционно право.

“Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се единодушието – какво може и какво не може, до каква степен можеше да се стигне. На първия стадий преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. (…) Тук се прави противоположното – ние внасяме нещо, пък след това ще го консултираме, което за мен е неуместно “, разясни проф. Михайлова.

Тя акцентира, че в тази ситуация става въпрос за няколко нови текста, а не за цялостен главен закон. В този смисъл определението “нова ” не е уместно, уточни още конституционалистът.

“Това, което ни се сервира повдига повече въпроси, в сравнение с да дава отговори “, добави специалистът по конституционно право ”, счита проф. Михайлова.

Тя разяснява и актуалната политическа обстановка в страната и множеството хипотези за това по какъв начин ще се развият събитията.

“Политическата и институционалната обстановка са в дълбока рецесия. Колкото повече стоим в неизясненост, в чудене какво става, по кое време може някой да си подаде оставката с някаква сметка тънка да има или да няма служебно държавно управление – от това България не печели, не печелим всички ние, българските жители. (…) Назад във времето е съществувала мантрата, че който е на власт, той печели изборите. Дори и тогава се е случило да не е по този начин. Опитът в тези 30 години приказва, че тези тънки сметки и през игри с изборните закони нормално се връщат в посока на наказване на тези, които ги вършат. Колкото по-бързо има някаква изясненост, толкоз по-добре “, сподели проф. Михайлова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР