Кадър: България Он ЕърЛозари от Бургаски регион блокираха стария път

...
Кадър: България Он ЕърЛозари от Бургаски регион блокираха стария път
Коментари Харесай

Лозари блокираха стария път за Слънчев бряг

Кадър: " България Он Еър "

Лозари от Бургаски район блокираха остарелия път за Слънчев бряг в региона на винзавода в Поморие. Те упорстват за национални помощи за избавяне на лозарския отрасъл и стачкуваха против ниските изкупни цени на гроздето.

Според лозарите гроздовите насаждения единствено за последните две години са намалели в големи размери – от близо 2 млн. декара до едвам 300 000 декара. Протестиращите обявиха, че винопроизводството у нас се свива и става все по-бутиково, а нашият пазар е залят от вносни виновност на доста ниски цени, написа bgonair.bg.

Лозарите упорстват за национални доплащания за бранша, които ще спасят сектора и ще покачат конкурентоспособността.

" Ако не е народен приоритет нашето винено грозде, страната да откри 2 000 лева - 3 000 лева да заплати и ние ще унищожим лозята. Няма смисъл, дано спре тази мъка. Защото национално доплащане в България е нула ", сподели лозарят Росен Грозев.

" Да се дадат национални доплащания, съответни на загубите, които поносим на всеки гроздобер. Те към този момент надвишават 450 лева на декар ", сподели лозарят Младен Върбанов.

" Изначално програмата за преструктуриране на лозаро-винарския бранш е сбъркана. И тя е ориентирана тъй че да може огромните винпроми да си създадат лични лозя, и в случай че имат потребност да вземат в допълнение грозде. Останалото грозде ние се чудим къде да го осъществяваме ", изясни лозарят Димитър Пилонтов.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР