Качеството на вложените материали също е под въпрос Между 12,5% и

...
Качеството на вложените материали също е под въпрос
Между 12,5% и
Коментари Харесай

Между 12,5% и 17,5% от пътните платна и 40 млн. лв. липсват от изграждането на лот 2 и лот 3 на АМ „Тракия“

Качеството на вложените материали също е под въпрос
Между 12,5% и 17,5% и 40 млн. лева липсват от построяването на лот 2 „ Стара Загора - Нова Загора “ и лот 3 „ Нова Загора – Ямбол “ на автомагистрала „ Тракия “. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на взаимна конференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Те показаха резултатите от взаимни инспекции на двете министерства и на Агенция „ Пътна инфраструктура “, направени поради неприятното положение на пуснатите в употреба през 2012 година прави. Данните от инспекцията демонстрират фрапантни разминавания сред плана за градеж на автомагистралата и действителната дебелина на асфалтовата настилка. До 10 дни се чакат и резултатите от пробите за качеството на вложените материали в построяването на автомагистралата, които на пръв взор будят съществено подозрение. В конференцията участваха и зам.-министър Захари Христов, Иво Иванов - ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ", Юлия Ивкова- шеф на политическия кабинет на районния министър.

Министър Шишков осведоми, че са взети 16 ядки от асфалтовата настилка на износващия слой, биндера, главния слой, пласта от трошен камък и земното легло.

Данните за лот 2 демонстрират, че приблизителната обща дебелина на наличната структура е 103 см при планова 120 см. Това значи, че липсват почти 12,5% от пътните платна на стойност 17,5 млн. лева Отсечката от автомагистралата е с позволение за градеж от 08.04.2010 година, пусната е в употреба на 27.06.2012 година, като цената на строителните действия е съвсем 138 млн. лева с Данък добавена стойност.

При лот 3 сред Нова Загора и Ямбол, който също е с позволение за градеж от 2010 година и е пуснат в употреба през 2012 година, е открито, че приблизителната обща дебелина на наличната структура е 105 см при планова 120 мм. За строителството на този лот са платени съвсем 134 млн. лева „ От двете платна на сектора липсват към 17.5% от материалите, които е трябвало да се вложат по план. Щетата за страната е за над 23,6 млн. лева Имаме даже места, в които са положени 166 мм асфалт при 220 мм по план “, уточни арх. Шишков.

Двамата министри означиха, че главните нарушавания са, че износващият слой и биндерът са с по-малка дебелина от плануванаъа. Положените съществени асфалтови пластове също са със доста по-малка дебелина. Подобно е ситуацията и с циментостабилизираната примес, вложена в главния слой, която даже не демонстрира съгласуваност. „ Визуално несвързаните пластове в пътната структура са преовлажнени, което значи, че при всички положения материалите не са тези, които би трябвало да бъдат вложени “, уточни още Шишков. Ядките са предадени за проучване на Института за пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура ". „ Очакваме да излязат и проблеми с качеството, което значи, че ще се усили размерът на средствата, които не са вложени в автомагистралата. За страдание гаранционните периоди са изтекли и в този момент страната ще се наложи да ремонтира тези сектори “, сподели още арх. Шишков.

„ Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи ще работят дружно, с цел да открият виновните лица, позволили осъществяването на тези нарушавания. Със сигурност компаниите за контрол на двата лота носят отговорност, само че ще търсим отговорни и измежду държавните институции, приели обекта “, означи арх. Шишков. Той акцентира, че загубите за страната ще са съществени, тъй като следва на двата лота да се извърши главен ремонт, който ще е на много висока цена.

От своя страна вицепремиерът Иван Дерменджиев разяснява, че положението на двата лота дава отражение на протичащото се по пътищата и множеството произшествия, тъй като никой не е ревизирал какво се влага в новите пътни прави. Министърът добави, че Министерство на вътрешните работи ще извърши всички нужни дейности и ще съобщи материалите на прокуратурата по отношение на откритите нарушавания в настилката на автомагистрала „ Тракия “. „ Какво е вложено в строителството и дали неприятното положение на автомагистралите не разследване от некачествени материали ще стане ясно до няколко дни. Проверката ни досега сподели, че е вложено по-малко от написаното в плана и е със подозрително качество. Дебелината на платното е по-малка, има разминаване в материалите. При потребност можем да дадем пробите и на задгранична лаборатория “, сподели той.

„ Очаква се скоро да завърши и досъдебното произвеждане за злоупотреби с пари за градежа на автомагистрала „ Хемус “, осведоми още министър Демерджиев. Около строителството на аутобана има две досъдебни производства, водени от прокуратурата, които са за злоупотреби. „ Дълъг интервал от време дейностите по тях са били блокирани, само че от месец и половина се работи интензивно. Възложените ревизионни производства през лятото на 2021 година, които е трябвало да проследят паричните потоци за градежа на „ Хемус “, не са били приключени и не са били в нужния размер. С напъните на Национална агенция за приходите, някои от тях са приключили към този момент и са дали опция да се продължи работата по досъдебните производства.

Министър Шишков осведоми още, че е завършила и инспекцията на ДНСК на предоставените от АПИ действия по договорите за настоящ ремонт. При нея са открити голям брой пътища, на които е изработен главен ремонт, под прикритието на настоящ. Установени са 47 обекта с обща дължина 285 км. Проблемът е, че за разлика от настоящия ремонт, за главния са нужни позволение за градеж, както и друга документи, в това число и въвеждане в употреба с нужната гаранция от компанията реализатор, тъй като става дума за създаване на нови уреди, уширяване на пътни сектори и прочие. Подобен е казусът и с ремонтирания сектор от Автомагистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора, където под прикритието на настоящ ремонт е изработен главен по метода „ студено преработване “, само че с нахлуване в пътното легло при ремонта. Това заобикаляне на разпоредбите е открито в общо 7 обекта с дължина от над 168 км. В 18 от ремонтираните републикански пътища с дължина 283 км е установено, че е юридически настоящ ремонт с детайли на главен. Текущ ремонт е установен при 419 прави с обща дължина 2428 км.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Иво Иванов осведоми, че към този момент са подписани договорите за зимно разчистване за 15 от 27 области в страната. Предстои сключване и на останалите, след показване на изисканите от компаниите нужни документи. Очаква се до седмица да бъдат подписани договорите за зимно разчистване за 27-те области.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР