Качеството на въздуха може да окаже пряко влияние върху когнитивните

...
Качеството на въздуха може да окаже пряко влияние върху когнитивните
Коментари Харесай

Лошият въздух влошава умствените способности

Качеството на въздуха може да окаже директно въздействие върху когнитивните функционалности, изключително при възрастните хора. До този извод са стигнали китайски учени, откакто сравнили положението на умствените качества с качеството на атмосферния въздух в градовете, където живеели изследваните хора.

Както следва от резултатите от проучването, оповестено в The Lancet, учените изследвали здравето на 2812 възрастни хора, разграничени в две групи. Първите живеели в градове, където се осъществили стратегии за битка с нездравословните излъчвания в атмосферата. Такива стратегии почнали да набират известност в Китай от 2014 година и провинциите почнали да реализират годишно понижение на излъчванията с минимум пет %. Контролната група хора живеели в градове, където нямало такива стратегии.

Епидемия от деменция чака човечеството

През 2014 и 2018 година участниците в опита минали през серия от комплицирани проби, които трябвало да разкрият когнитивните им качества. Оказало се, че още по време на тестванията през 2014 година хората от градове, в които не били изпълнявани екологични стратегии, посочили по-ниски резултати от тези, които живеели тук-там с по-чист въздух. Когато тестването било извършено четири години по-късно, тази разлика единствено се нараснала. Въз основа на резултатите от опита учените споделят, че има директна причинно-следствена връзка сред качеството на въздуха и когнитивните качества.

От биологична позиция учените изясняват въздействието на неприятния въздух върху умствените качества с това, че при високо равнище на замърсяване микрочастиците от замърсяващите субстанции навлизат в човешкото тяло посредством кръвта или посредством дишане и провокират отравяне. Също по този начин, показват учените, замърсителите могат да се натрупват в тялото и да допринесат за отлагането на амилоидни плаки, които съгласно една от известните сега хипотези предизвикват деменция.

Авторите на проучването означават, че, несъмнено, положението на когнитивната функционалност не зависи единствено от възрастта. Установено е, че дълготрайно пушене, затънал метод на живот, самотност, ниско равнище на обучение и липса на непрекъсната умствена активност утежняват положението на когнитивните качества.

Но, акцентират учените, методът на живот постоянно е персонален избор на човек, а извършеното проучване демонстрира, че използването на дълготрайни екологични стратегии може доста да понижи рисковите фактори за развиване на деменция и да увеличи качеството на живот на възрастните поданици в мегаполисите.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР