Качеството на живота във всяка урбанизирана територия по света се

...
Качеството на живота във всяка урбанизирана територия по света се
Коментари Харесай

Дискусия на Марица: Какъв въздух ще дишат децата на...

Качеството на живота във всяка урбанизирана територия по света се мери с пет неща - чистотата на въздуха и водата, транспортната инфраструктура, жилищното строителство и пазара на труда. И до момента в който всеки самичък прави своя избор по други значими въпроси, свързани с качеството на живот, като това с какво се храним, движим ли се задоволително и изпушваме ли на работното си място, по първите пет индикатора тежката дума имат локалната власт и институциите. Всички ние обаче можем да следим интензивно какви ги правят служителите и с инструментите на гражданското общество да пожелаваме от тях да работят по този начин, че Пловдив в действителност да се трансформира в по-добро място за живеене. Това в действителност е и единственият смисъл в работата на тези, които през 4 години се явяват на избори и настояват, че знаят и могат да ръководят градските каузи, а ние, жителите, им се доверяваме и ги обличаме във власт. Те, от своя страна, образуват своите екипи, назначават съответните специалисти и носят отговорност пред нас и децата ни по значимите въпроси. А един от най-важните, когато приказваме за качеството на живот, несъмнено е този за положението на въздуха. Както добре знаем, той е нещо, което не можем да си купим или да сменим. Ако сме избрали да бъдем пловдивчани, ще дишаме въздуха над Пловдив. За неговото качество в последно време съществуват разнообразни отзиви, а по въпроса дори се водят правосъдни каузи. Добрата вест е, че от ден на ден хора се интересуват от казуса и упорстват да получават своевременна и съответна информация от виновните лица и институции. И тъй като ние в „ Марица “ постоянно сме били виновни към читателите си, към днешните и утрешни пловдивчани, слагаме началото на следващата си полемика за качеството на въздуха.

В тази връзка каним всички, които се интересуват от тематиката, на среща този четвъртък, 7 декември, от 10 часа в дребната конферентна зала на Дома на културата „ Борис Христов “. Граждани, специалисти, представители на локалната и централна власт, на бизнеса, на разнообразни еко организации, всички дружно ще приказваме за качеството на въздуха в Пловдив, ще търсим главните източници за замърсяването му и положителните решения, които биха понижили нездравословното влияние върху природата от другите човешки действия. Ще приказваме за трафика, за отоплението на домовете и публичните здания, за вероятните законодателни начинания, които да подкрепят локалната власт в решаването на част от проблемите. Ще чуем думата на бизнеса по въпроса, както и препоръките на здравните експерти.

За да не бъдем упрекнати в „ яхване на тематиката “ и кампанийност в дейностите си, прегледахме архивите от периодиката и нета, с цел да забележим какво е свършила „ Марица “ по казуса с качеството на въздуха през годините и по какъв начин се е променяло отношението на институциите по въпроса. Добрата вест е, че през днешния ден от ден на ден хора се интересуват от тематиката, а в главните индикатори за качеството на въздуха в Пловдив има обилни усъвършенствания. Лошата е, че главните проблеми към момента не са решени.

Затова ще повторим за следващ път въпросите, които задаваме години наред, без да получаваме явен отговор от институциите. Първо още веднъж да разчетем знаците, които ни изпращат данните от статистиката:

1. Проблемите със замърсяването на въздуха с твърди прахови частици са трайни и и към момента не е открито генерално решение по въпроса.

2. Въпреки обещанията на представителите на всички политически сили в предизборна обстановка и до през днешния ден действително не са подхванати никакви законодателни начинания в посока децентрализация, които да развържат ръцете на локалната при потреблението на финансовия инструмент във връзка с щадящи природата практики и назад.

3. Рано или късно ще платим за бездействието. Ако не персонално, ще го създадем по най-мъчителния метод - със здравето на децата си. В този смисъл е добре политиците да помнят, че и техните деца дишат същия въздух като нашите.

Доколко е сложено началото на действителни дейности за решение на казуса? Такива в последните години несъмнено има, само че запасите за деяние в тази посока са големи. Нека напомним още веднъж най-важните предпоставки въздухът над Пловдив да не е измежду най-чистите на света:

- Географското разположение на града и неподходящите атмосферни феномени

- Ниската енергийна успеваемост на 80% от постройките в Пловдив

- Наличието на прекалено много семейства и институции, които към момента употребяват за отопление твърдо гориво

- Лошото положение на автомобилния парк - персонален, публичен и фирмен

- Неефективното разчистване на градските улици

- Лошата организация на придвижването и трафикът

- Липсата на дейности за въвеждане на екологични практики в индустриалните производства

- Липсата на действителна стратегия за създаване на нови зелени пояси и градско залесяване

И още дузина по-незначителни предпоставки в Пловдив от време на време да не се диша. Бърз обзор на главните аргументи за казуса ще ни покаже, че в действителност единствено първата е справедлива. По въпроса с географското разположение на Пловдив в действителност не можем да създадем нищо. Защо обаче с години бездействаме и по останалите заболели тематики? Вероятно тъй като тези, които изпращаме във властта, или нямат хрумвания, или нямат интерес да работят в тази посока, въвлечени в безкрайните си политически игри. А във връзка с въздуха по-скоро единствено тупкат топката, до момента в който на главите ни не се стовари по-голяма пакост. А мотивите да ударим камбаната в действителност са безчет. Ето най-горещите тематики от незавършената полемика за въздуха в Пловдив:

- Защо и по последната стратегия за енергийна успеваемост на Министерството на районното развиване и благоустройството Пловдив закъсня. С контракти за саниране са едвам 36 здания, като пред действително довеждане докрай на санирането са едвам десетина от тях. В последните години се наслушахме на пиар акции в тази посока, само че в действителните дейности сме все по този начин мудни. Известно е, че двама от трима пловдивчани живеят в панелни блокове или кооперации, които не са санирани. В резултат на това за климатизацията на един кубик жилищна повърхност харчим от 2 до 6 пъти повече сила, в сравнение с в другите страни от Европейски Съюз.

- Все още не е ясно кой в последна сметка позволи електрическият превоз в Пловдив да спре вечно и не му е потърсена отговорност. В общината пък към този момент не се виждат ясни дейности за неговото възобновяване. В същото време не се предлага и действителна вероятност за екологичен и първокласен публичен превоз като опция на стотиците хиляди коли по градските улици.

- Години наред няма действителна законодателна самодейност в посока данъчни облекчения на колите с по-висок екологичен клас. Проблемът визира както персоналния, по този начин и фирмения и публичния превоз.

- Защо при толкоз доста благоприятни условия за финансирането на положителни екологични практики в промишлеността и публичните действия в Пловдив не е осъществен нито един огромен план с пари от европейските фондове, в случай че не броим написания през 2011 година „ Транспортен план “.

Това са въпросите, по които чакаме същинска и ползотворна полемика за Пловдив. И освен предизборно или съгласно опорните точки на партийните фрагменти, а искрено, като съграждани и виновни пловдивчани. В идващите си броеве вестник “Марица” ще обследва поотделно всеки един проблем, обвързван с чистотата на въздуха, като ще опита да уточни ясно виновните хора и институции, получаващи пари за съответните, планувани от закона действия.

Подкрепете ни.

Дискусията се провежда с поддръжката на EVN
тагове полемика въздух чистота
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР