Кабинетът се състои от 21 министри. Съставянето му бе обявено

...
Кабинетът се състои от 21 министри. Съставянето му бе обявено
Коментари Харесай

Военният режим в Нигер сформира правителство след преврата

Кабинетът се състои от 21 министри. Съставянето му бе оповестено тъкмо преди основната среща през днешния ден в Абуджа на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), която ще бъде отдадена точно на обстановката в Нигер.

Начело на държавното управление е назначеният в понеделник за министър председател някогашен министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн. Министри на защитата и на вътрешните работи надлежно са военачалник Салифу Моди и военачалник Мохамед Тумба, които са членове на завзелия властта в страната Национален съвет за отбрана на отечеството (НСЗО), предава Българска телеграфна агенция.

Това държавно управление съставлява одобряване на военния режим след свалянето на демократично определения президент Мохамед Базум на 26 юли и наподобява като знак на непокорство към водачите на ЕКОВАС, които заплашиха с допустима военна интервенция в Нигер, отбелязва Агенция Франс Прес.

На срещата в Абуджа се чакат " значими решения ", заяви районната организация. ЕКОВАС удостовери, че избира дипломатическите средства за възобновяване на конституционния ред в Нигер, само че в същото време поддържа опасността си от потребление на мощ за възобновяване на поста на президента Базум.

Регионалният блок е считан от военната хунта в Ниамей за " маша " на Франция - някогашната колониална мощ, която стана съществена цел на хунтата, откогато пое властта.

Франция беше упрекната, че през вчерашния ден сутринта неин боен аероплан, изхвърчал от прилежащ Чад, е нарушил въздушното пространство на Нигер, затворено от неделя, и че е " освободила терористи ". Франция неотложно отхвърли тези обвинявания.

Кризата в Нигер слага Съединени американски щати в " сложна обстановка ", защото водачите на преврата отхвърлят да правят отстъпка, разяснява американският в. " Хил ". Вестникът отбелязва, че военният прелом в страната заплашва да въвлече района в по-широк спор и да заплаши основното партньорство на Съединени американски щати в региона на сигурността в Западна Африка, където неустойчивостта поражда от ден на ден терористични закани.

Лидерите на страните от Икономическа общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) ще се срещнат през днешния ден, с цел да обсъдят обстановката в Нигер и възможните си по-нататъшни дейности, откакто предводителите на превратаджиите не трансформираха курса си до приключването в неделя на периода на ултиматума, даден от ЕКОВАС за връщането на власт на демократично определения президент Мохамед Базум.

ЕКОВАС може да наложи стопански наказания или да изпрати военни сили в размирната страна, където водачът на хунтата Абдурахман Чиани се разгласи за водач на Нигер след свалянето в края на предишния месец на президента Базум.

Кризата би могла да промени световния баланс на силите в района, защото Нигер е основен съдружник на Вашингтон и там са ситуирани 1100 американски военнослужещи, които са подготвени най-вече за битка с тероризма, предвижда американският вестник.

Заместник-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх сподели, че Съединени американски щати са прекратили военната си активност и образованията в Нигер, до момента в който не бъде открито " спокойно решение " на спора, само че посочи, че не се възнамерява евакуиране от страната. Говорител на Организация на обединените нации сподели преди два дни, че международната организация също поддържа дипломатическия път и е в контакт с ЕКОВАС за намиране на решения.

Въпреки това Чиани отхвърли опитите за ходатайство за понижаване на напрежението, отбелязва в. " Хил ".

Военният властник твърди, че е завзел властта от демократично определения президент на Нигер, с цел да се оправи с икономическа неустановеност и с тлеещото принуждение, въпреки че съгласно наблюдаващи повода за преврата може би е обвързвана с желанието на Базум да в профил Чиани от поста му.

Според Даниел Ейсенга, теоретичен помощник в Центъра за стратегически проучвания на Африка към Националния университет по защита във Вашингтон, който се финансира от Пентагона, Чиани евентуално схваща, че договарянията в този миг ще доведат до свалянето му от власт.

Затова военният водач " изчаква ", с цел да види дали ще успее да резервира властта си и да преживее икономическите наказания, счита Ейсенга. Тези наказания обаче могат бързо да доведат до обилни съкращения на заплатите на военните, което ще подкопае основния му източник на поддръжка, разяснява той за вестника, цитира го Българска телеграфна агенция.

В ЕКОВАС членуват 15 страни от Западна Африка, в това число Нигер.

Общността има нерешителен опит, що се отнася до опитите ѝ за възобновяване на реда в страни, въвлечени в спорове, като икономическите наказания нормално не оказват помощ за разрешаването на рецесиите, отбелязва в. " Хил ". Регионалната общественост е употребила мощ за възобновяване на реда и преди, за последно в Гамбия през 2017 година, откакто ръководещият президент не съумя да се отдръпна след изборно проваляне. Присъствието на войски на ЕКОВАС тогава облекчи случая без конфликти. Минали намеси на ЕКОВАС се асоциират с принуждение, се споделя в разбора на вестника. В Либерия, по време на гражданската война през 1990 година, войските помогнаха за възобновяване на реда, само че също по този начин бяха упрекнати в нарушение на човешките права.

Проблемът се усложнява и поради коалиция от военни хунти в Западна Африка. Четири от страните от ЕКОВАС се ръководят от самопровъзгласили се военни водачи и участието им е замразено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР