Кабинетът реши на днешното си заседание да отпусне допълнителни 100

...
Кабинетът реши на днешното си заседание да отпусне допълнителни 100
Коментари Харесай

Правителството отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

Кабинетът реши на днешното си съвещание да отпусне спомагателни 100 хиляди лева за археологическите разкопки край местността Рупите - античния град Хераклея Синтика. Това се случи, откакто археолози се оплакаха, че заради липса на средства теренните изследвания са били прекратени. Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Министерство на културата.

"Това е и единственият град на античните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна позиция епиграфски монументи. Изгражда се и път от Рупите до античния град, с цел да се трансформира в налична туристическа атракция ", изясни министърът на културата Боил Банов

"На античните кои е това? ", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, министър председателят се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате?. Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме ".

Руините на Хераклея Синтика са ситуирани в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния скат и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното нагорнище Кожух. В древността градът е бил център на региона Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което загатват Омир, Херодот и Тукидид. Повече от 100 години учените спорят къде е ситуиран този древен град. От 2007 година стартират археологически разкопки на Хераклея Синтика, под управлението на доцент Людмил Вагалински от Българска академия на науките.

Според археолозите тъкмо след 212 година прочие Хр. Синтике (Синтия) била преименувана от Филип V на Хераклея. При Филип V и по-късно при Персей (179 – 168 г.), Хераклея Синтика била един от македонските полиси и част от съюзната страна, ръководена от последните представители на династията на Антигонидите. Монетите, откривани в м. Кожух при с. Рупите, са удостоверение за тези процеси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР