Кабинетът предлага промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни

...
Кабинетът предлага промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни
Коментари Харесай

Поправки в Закона за енергията от ВЕИ ще насърчават използването на биогорива в транспорта


Кабинетът предлага промени в Закона за силата от възобновими енергийни източници (ВЕИ), които ще насърчат навлизането на биогорива в превоза, заяви Investor.bg. Предложението е аргументирано с нуждата от синхронизация на българското законодателство с европейските наставления. Според евродокументите България би трябвало да реализира 10% ВЕИ в общото енергийно ползване в превоза до 2020, само че страната ни е надалеч от постигането на тази цел.

Предлага се лицата, които пускат на пазара течни горива от петролен генезис, да бъдат задължени да включват биодизел с най-малко 6% обемни и 1 обемен % от горивото би трябвало да бъде от ново потомство. Срокът за влизане в действие на тази наредба е 1 септември 2018.

Законопроектът планува също и доста понижаване на парниковите излъчвания при потреблението на биогорива и течни горива от биомаса.

Документът също по този начин дефинира новите генерации биогорива. Те ще бъдат два вида. От вид А са биогоривата, създадени от водорасли, смесени битови боклуци, промишлени боклуци, плява и скотски тор, други селскостопански боклуци и даже и гроздови джибри и винена наслойка. От вид Б са биогоривата от скотски мазнини или употребявано олио за готвене.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР