. Кабинетът на проф. Николай Габровски беше отхвърлен от депутатите

...
. Кабинетът на проф. Николай Габровски беше отхвърлен от депутатите
Коментари Харесай

Първият опит за редовен кабинет е неуспешен


. Кабинетът на проф. Николай Габровски беше отритнат от депутатите в пленарната зала, като нямаше изненади и всеки гласоподава по този начин, както беше декларирал. Общо 113 гласа „ за “ и 125 гласа „ срещу “.

Против бяха гласовете на „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Възраждане “, както и на самостоятелния народен представител Явор Божанков.

Безусловно „ за “ гласоподаваха от ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ Български напредък “ поддържаха личността на премиера, само че оповестиха, че няма да гласоподават за кабинета му. До това гласоподаване обаче въобще не се стигна, откакто Габровски не беше утвърден за министър председател.

В наличието на два кабинета - длъжностен и номиниран Народното събрание стартира дебата за бъдещата власт. Първо думата получи претендентът за министър председател.

„ Приех отговорността за сформиране на постоянно държавно управление с цялостната увереност, че е належащо бързо превъзмогване на публичното разделяне, възобновяване на разговора сред партиите, преустановяване на политическата рецесия и отбягване на каскадата от предварителни избори “, съобщи проф. Габровски от парламентарната естрада.

ГЕРБ оповестиха, че в условия на разделяне тази формула на властта би била най-полезна за хората.

„ Изборът на фигури с подобен профил е целеустремен и надвишава политическите пристрастия. Независимо какъв ще бъде резултатът от гласуването ще си тръгнем отсам със съзнанието за изпълнен дълг към българското общество “, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вторите в Народното събрание оповестиха, че в никакъв случай не биха подкрепили кабинет на ГЕРБ, тъй като са определени за разграждане на техния управнически модел.

„ Обявеният състав на кабинета единствено потвърждава, че експертното държавно управление е заслон на Тройната коалиция, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Радев “, съобщи ръководителят на ПГ на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров.

Движение за права и свободи дадоха поддръжката си за кабинета, само че под изискване и с отправени рецензии. Нарекоха протичащото се исторически ден.

„ Основната характерност на днешното историческо време е рецесия. Това изисква отговорно държавническо мислене, в това число и партийни взаимни отстъпки “, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

И „ Възраждане “, и Българска социалистическа партия се оповестиха против проектокабинета „ Габровски “.

„ Всички тези взаимни отстъпки доведоха до плачевната обстановка, в която се намира сега българската страна и народ “, сподели ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Поне от шест години водим битка за смяна на модела на ръководство на ГЕРБ. Още през 2017 година нарекохме този модел „ паралелна страна “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Демократична България “ съблюдаваха обещанието си и гласоподаваха „ срещу “.

„ Г-н Габровски, вие сте доктор и влязохте на политическия терен в миг, в който българската политическа система е болна, само че, за жалост, вашата кандидатура не върви с ясна диагноза “, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Български напредък “ най-сетне, след дълго безмълвие, оповестиха решението си.

„ Ще подкрепим Габровски, само че ще гласуваме „ срещу “ структурата и състава на кабинета “, съобщи водачът на партията Стефан Янев.

На финала думата взе и единственият самостоятелен народен представител, който се оказа „ срещу “.

" В стаята има слон, вносителят на този кабинет не желае да приказва за него. Първата мощ не може да сформира постоянно държавно управление, тъй като няма парламентарна поддръжка “, съобщи Явор Божанков.

Гласуването донесе отчаяние на номинирания Габровски и неговите кандидат- министри.

„ Започвам да се тормозя, че съм се провалил, тъй като желаех да основа това доверие сред другите политически сили “, сподели той.

Проф. Габровски, зави, че е виждал триумфа повече с първия мандат и не е ясно дали би поел отговорността с третия.

„ Всякакви комбинации, всевъзможни подмолни сделки са нещо с които не бихме желали нашите имена да бъдат асоциирани. Продължавам с операционната с голямо наслаждение “, съобщи Габровски.

Неврохирургът предвижда серпантина от избори. Така за три часа и 10 минути първият мандат отиде в историята.

След края на днешната процедура остават още две стъпки по конституция. Това са връчването на втория и третия мандат. Вторият предстоящо ще отиде в „ Продължаваме промяната “, а третият в партия по желание на президента Румен Радев. Ако и трите мандата имат идентична орис, отиваме на предварителни парламентарни избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР