Кабинетът на премиера на Нидерландия Марк Рюте обмисля колективна оставка,

...
Кабинетът на премиера на Нидерландия Марк Рюте обмисля колективна оставка,
Коментари Харесай

Скандал притиска правителството на Нидерландия да подаде оставка

Кабинетът на премиера на Нидерландия Марк Рюте обмисля групова оставка , осведоми " Ройтерс ".

Причината е отчет, в който държавното управление се упреква в неприятно ръководство на финансова помощ за детска грижа. Това е тласнало хиляди фамилии във финансова рецесия.

Парламентарна инспекция през предишния месец е заключила, че е позволена " невиждана неправда ", която засегнала почтени фамилии, които постоянно са били принуждавани да връщат десетки хиляди евро отпуснати дотации, довело до безработица, банкрут и бракоразвод.

Рюте, който е на власт от 2010 година, разяснява в края на предишния месец, че казусът, който е от съвсем 10 години, е " абсурден " . Изплатена е отплата от минимум 30 000 евро на 10 000 фамилии.

Тази седмица фамилиите упрекнаха петима политици за ролята им в неприятното ръководство. Сред тях са финансовият министър Вопке Хоекстра и икономическият министър Ерик Вибес.

Социологическите изследвания демонстрират, че държавното управление на Рюте е одобрявано от 2/3 от холандците. Но политолози разясняват, че натискът върху държавното управление да подаде оставка пораства, откакто Лодевик Ашер подаде оставка като ръководител на опозиционната Партия на труда. Ашер разгласи, че няма да взе участие на парламентарните избори на 17 март, защото счита, че отчасти е виновен за абсурда.

Ашер, който бе министър на обществената грижа, когато партията му бе в коалиция с предходния кабинет на Рюте, освен оказва по-голям напън върху кабинета, само че също и върху водачите на партиите, съгласно специалисти.

Рюте привиква спешни диалози на кабинета в петък.

Разследващата парламентарна комисия също е открила, че данъчните управляващи безмилостно са поискали да се възстановят изплатените дотации , като даже не е дадена опция на фамилиите да покажат, че са почтени.

Според политолози абсурдът евентуално няма да засегне Рюте на изборите след два месеца поради дейностите му в битката с ковид.

На въпрос за допустима оставка, Рюте отговори във вторник, че кабинетът му остава изцяло кадърен да направлява здравната рецесия с ковид, даже и в случай че подаде оставка и продължи да работи като краткотрайно държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР