Кабинет на малцинството с втория мандат в момента изглежда най-вероятният

...
Кабинет на малцинството с втория мандат в момента изглежда най-вероятният
Коментари Харесай

Шансът за кабинет най-голям с втория мандат

Кабинет на малцинството с втория мандат сега наподобява най-вероятният сюжет за отбягване на нови предварителни избори. Това разясниха пред " Марица " осведомени с тайните совалки и договаряния сред парламентарните сили. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент призна, че партията му мъчно ще осъществя първия мандат поради безапелационния отвод на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Български напредък " да дадат поддръжка. Това няма да се случи даже и при вид със мощно експертен състав на бъдещото държавно управление. Затова е допустимо ГЕРБ даже да върнат незабавно неосъществен мандата си, както към този момент направиха след предходните избори. 

В партията на Борисов се надяват доста да се върнат на власт и през третия мандат, в случай че той бъде връчен на " Български напредък ". Лидерът на новата партия Стефан Янев към този момент заявява подготвеност да се нагърби с задачата да откри компромисен вид на постоянен кабинет. Проблемът на тази догадка е, че президентът Румен Радев по-вероятно няма да даде последния късмет навръх някогашния длъжностен министър председател, с който са в обтегнати връзки. Прогнозите са, че президентът ще съблюдава традицията и 

ще връчи третия мандат отново на Българска социалистическа партия, която сигурно няма по какъв начин да прокара държавно управление.  

При тези планове най-реалистичен и единствен вид се обрисува кабинет на малцинството с втория мандат на " Продължаваме промяната ". Най-вероятно Кирил Петков и Асен Василев ще поканят като съдружен сътрудник " Демократична България ", само че не и Българска социалистическа партия, с която управляваха до свалянето им от власт. Раздорът с левицата е поради връщането на хартиената бюлетина. Асен Василев даже категорично акцентира, че към този момент не счита Българска социалистическа партия за вероятен съдружник.

Въпреки обтегнатите връзки от ГЕРБ и Движение за права и свободи ще поддържат кабинет на Политическа партия, тъй като желаят да отсрочат предварителните избори най-малко до лятото. Намек за това направи вчера зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Росен Желязков.

" Ние ясно заявяваме, че би трябвало да има постоянно държавно управление, и ще работим за това даже да не участваме в него. Без такова този парламент ще действа до края на тази година. В най-тежкия миг страната ще остане без орган, който може да приема значителните закони за развиването на страната ", съобщи пред БНР Росен Желязков. И добави, че 

обстановката е доста по-оптимистична, в сравнение с преди 20 дни. 

" Широката парламентарна поддръжка е въпрос на политическа отговорност. Следващият постоянен кабинет би трябвало да има стратегия с явен небосвод на деяние и той би трябвало да е най-малко до идващите локални избори ", сподели още Желязков. И даде формулировката, с която партията му ще удари рамо на кабинета на " Промяната ".

" Ако Политическа партия балансират своите визии в политически аспект към ГЕРБ и във връзка с обществените финанси при ръководството на страната, може да приказваме за поддръжка на държавно управление с втория мандат. Стават чудеса, изключително преди Коледа ", загадъчно съобщи Желязков. И натърти, че ще е " грехота " да се приключи работата на това Народно събрание. 

" Един длъжностен кабинет не може да внася оферти за дълготрайни политики. Няма по какъв начин Народното събрание да направи един избирателен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кой ще се извършва и по какъв начин ще се финансира. Това крие риск страната да се окаже в неплатежоспособно положение ", сподели още Желязков.

В " Промяната " към този момент обаче няма цялостно единогласие дали да се пробват да осъществят втория мандат с кабинет на малцинството. " Ако предприемем този ход, би трябвало да преглътнем, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще гласоподават за нас. Това обаче може да отблъсне доста наши гласоподаватели, които ще се усъмнят, че влизаме в някакви подмолни сделки. В същото време подобен кабинет елементарно може да бъде свален, а и непрекъснато би трябвало да търси тематични болшинства, с цел да прокарва някакви свои политики. Накрая резултатът може да бъде срутен рейтинг тъкмо преди локалните избори ", разказа пред " Марица " опасенията си един от водещите играчи в Политическа партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР