Кабелните пирати, чиято незаконна дейност беше спряно вчера от прокуратурата,

...
Кабелните пирати, чиято незаконна дейност беше спряно вчера от прокуратурата,
Коментари Харесай

Кабелните пирати опитвали да настройват обществото в своя полза

Кабелните пирати, чиято противозаконна активност беше спряно през вчерашния ден от прокуратурата, опитвали да трансформират публичните настроения в своя изгода. Това разясниха поотделно началникът на отел " Киберпрестъпност " към ГДБОП Явор Колев на брифинг в София и министърът на вътрешните работи Младен Маринов във Варна.

Според двамата недоволствата на жители в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, че им е спрян достъпът до интернет, сочат това.

По думите на комисар Колев обаче доставката на интернет от сдруженията не е прекратявана или спирана. Иззета е само техника, с която са предавани телевизионни стратегии без платени авторски права.

" Ние, българите, не сме привикнали да ценим авторските права, само че това е бъдещето и мисля, че жителите, когато купуват дадена услуга, би трябвало да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото доста малко се замисляме за това нещо ", разяснява министърът на вътрешните работи, представен от " Фокус ".

През 1998 година пиратското наличие в кабелните оператори в България е било 100 нелеално. Сега, при клиенти от към 2.4 млн. души, то е намаляло до 50-60 %. Главна дирекция " Борба с проведената престъпност (ГДБОП) продължава работи по закононарушения върху интелектуалната благосъстоятелност, а нарушителите ги грози затвор до 5 години съгласно текстовете от Наказателния кодекс.

При вчерашната акция беше открито, че единствено за два месеца три малките екрани - Би Ти Ви, Нова и НВО, са заубили 10.5 млн. лв. от неплащане на авторски права.

Колев сподели и че схваща терзанията на хората, които са останали без телевизионни стратегии, само че става дума за закононарушения. Акциите са взаимна активност на отдел " Кинопрестъпност " на ГДБОП, само че в тях се включват и представители на Министерството на културата, Националната организация за приходите и Комисията за контролиране на известията. Проверки ще се извършат и в други градове в страната за да се извадят на ярко операторите, които укриват налози, не заплащат авторски права и по този начин нанасят стопански вреди както на страната, по този начин и на легалния бизнес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР