Журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева-Стоянова бяха избрани за

...
Журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева-Стоянова бяха избрани за
Коментари Харесай

Пролет Велкова и Симона Велева-Стоянова бяха избрани за СЕМ, но управляващите пак се скараха помежду си

Журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева-Стоянова бяха определени за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание.

В поддръжка на номинацията на Велкова, издигната от „ Демократична България “ (ДБ), гласоподаваха 99 депутати (от „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ Демократична България “ (ДБ) и БСП), „ срещу “ бяха 30 от „ ИТН “ (ИТН) и „ Възраждане “, а 52-ма, измежду които 50 от ГЕРБ, се въздържаха.

Велева-Стоянова получи поддръжка от 122 депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и двама от ГЕРБ, а срещу бяха единствено 11 депутати от „ Възраждане “.

Третата номинация на Тодор Беленски, издигната от „ Възраждане “, получи поддръжка единствено от партията на Костадин Костадинов и 4 гласа от „ ИТН “.

Движение за права и свободи не взе участие в гласуването, както и в дебатите по време на парламентарната комисия по Медии и просвета.

Велкова и Велева-Стоянова ще заменят досегашните членове Розита Еленова и София Владимирова в състава на регулатора.

Изборът на новите членове на Съвет за електронни медии се случи след провеждането на спор в пленарна зала. Въпреки това, след избирането на Велкова, ръководителят на медийната комисия Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и негови съпартийци започнаха изявления от парламентарната естрада при процедура за показване на негативен избор.

„ Тя е определена с дългата ръка на Движение за права и свободи. Вие не знаете какъв човек избрахте. Дългата ръка на Движение за права и свободи погали по рамото "Демократична България ". На ваша отговорност ще е, че ще се нагледате на забранителен режим с сходен вид хора “, сподели Йорданов във връзка избора на Велкова. По-рано той я дефинира за представител на „ кансъл културата “ в България.

На неговото изявление отвърна ръководителят на парламентарната група на Демократична България Христо Иванов . По неговите думи изявлението на Йорданов граничи с клюка.

„ Твърденията за репресивност и кансъл просвета граничат с клюка. Велкова е представител на публицистите, които могат и знаят по какъв начин да наблюдават да има стандарти “, сподели Иванов.

Пререканията сред Има Такъв Народ и Демократична България са следващите в границите на обединението след разногласията по отношение на позицията за изпращане на военна помощ за Украйна, връзките със Северна Македония, избора на шеф на Българска народна банка и други.

Само след няколко седмици Съвет за електронни медии ще би трябвало да избере нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР