Журналистката и водеща Биляна Гавазова започна своя проучване, с което

...
Журналистката и водеща Биляна Гавазова започна своя проучване, с което
Коментари Харесай

Биляна Гавазова е потресена от цените на храните

Журналистката и водеща Биляна Гавазова стартира своя изследване, с което цели да покаже действителното повишаване на стоките на съществени храни, както тя самата написа " в пари, а не в %-ти! ". В персонални си профил във Facebook тя се зарече, че ще следи изкъсо какъв брой са се повишили цените на главните хранителни артикули, като ще резервира касовата си записка, с цел да я съпостави с това, което ще си купи след два месеца, както и следващата година.

Тя обаче не разяснява от кой магазин е купила продуктите, като споделя, че ще го разкрие по-късно.

Ето какво написа тя в обществената мрежа като прибавя фотоси на продуктите и касовия бон:

" Да измерим инфлацията в пари, а не в %-ти! Заедно в опит...

Ето и кои са вашите ТОП храни, чиито цени ще проследим до Коледните празници. За страдание тогава най-често приказваме за далавера и изкуствено " надуване " на цените.

Гласувахте за: олио, яйца, кашкавал;

И един бонус артикул от мен, тъй като няма по-голям от ХЛЯБА.
`Биляна

Днешната ми сметка за тези 4 храни е 26, 48 лева / с 0, 22 лева торбичка за извършване на покупки /.

На 23-ти декември /след 2 месеца / ще се върна в същия магазин и ще направя контролна покупка на същите артикули.

Тогава ще ви разкрия марките и магазина. Нека не даваме опция за странични дейности...

Снимки на храните, които съм купила през днешния ден ще видите в коментар под обявата. "



В мненията под обявата консуматори пишат:

" Биляна, този същия кашкавал преди година тъкмо го купувах по 7 лева на промоция и по 9-10 лева (в разнообразни вериги) на постоянна цена. Т.е. инфлацията при него е 50% за година.

При хляба е 100% за година. При яйцата е 100% за година. При олиото е 100% за година. Реално инфлацията при питателните артикули е към 80%...

Или, в случай че преди си харчил по 400 лева на месец за храна, то в този момент харчиш 720 лева... "

" Че е висока инфлацията при храните, висока е, само че чак 80% не е. Например, ето 2 фотоси на цените на олиото в един онлайн магазин - едната е настояща, а другата е от същия онлайн магазин, само че година обратно (27.10.2021). Като виждам жестоко, растежът е към 50%. "

" Инфлацията е изчислена във връзка с потребителската кошница на госпожа Гавазова. Разбира се, персоналната инфлация на всеки е друга. Но е реалност, че който е взимал 1200 лева заплата нето в този момент взима с към 400 лева по-малко вследствие на инфлацията....никак не е добре това. А има и голяма далавера. Т.е. инфлацията е спекулативна в по-голямата си част, а не привнесена, както се твърди. "

" Едно допълнение / конкретизиране - с цел да неутрализирате резултата на промоциите като средство за привличане на клиенти, само че и средство, което може да изкриви действителната картина на инфлацията (ако вършиме изводи единствено и само въз основата на цените единствено в един съответен магазин), то по-скоро бива да закупите същите артикули от общо 3 или най-добре 5 магазина. Иначе в случай че в този момент или след 2 месеца има промоция на един или няколко продукта, няма да " уловите " действителната инфлация. "

От своя страна, Биляна даде обещание: " Ще си запазя касовия БОН и за следващата година... "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР