Журналисти се нахвърлиха с викове срещу председателя на Европейската комисия

...
Журналисти се нахвърлиха с викове срещу председателя на Европейската комисия
Коментари Харесай

Журналисти нападнаха Фон дер Лайен заради Катаргейт

Журналисти се нахвърлиха с крясъци против ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поради „ Катаргейт “.

Това стана през днешния ден по обед. Вместо постоянния всекидневен брифинг имаше конференция на Фон дер Лайен и генералния шеф на Международната организация за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. Темата бе за газовите доставки през 2023 година и подготовката за идната зима.

Въпреки това публицистите зададоха въпроси и за ареста на зам.-председателя на Европейския парламент Ева Кайли и още няколко души. Групата е арестувана по съмнение в корупция и приемане на пари и дарове, с цел да прокарва в Екологичен потенциал ползите на Катар директно преди провеждащото се там международно състезание по футбол.

Въпросите бяха свързани с изявления не евродепутати и даже на зам.-председателя на Европейска комисия Маргаритис Схинас, в които те хвалят емирството за промените в трудовото законодателство. Похвалите са изказани макар известните многочислени смъртни случаи измежду задгранични служащи, строящи стадионите за шампионата.

„ Работим с Катар по световни въпроси като климатичните промени, по районни въпроси като мира и сигурността в Близкия изток и Афганистан и по двустранни въпроси като диверсификация на зависимостта от съветските изкопаеми горива “, стартира Урсула фон дер Лайен.

По думите й Европейски Съюз продължава да изрича на глас забележките си, в случай че има проблеми като нарушаването на човешките права.

Този отговор очевидно не задоволи публицистите.

Фон дер Лайен посочи, че институциите на Европейски Съюз би трябвало да работят по най-високите условия за честност и самостоятелност.

„ Обвиненията (срещу Ева Кайли – б.р.) са доста съществени и тревожни. Става въпрос за доверието на хората в институциите. То изисква допустимо най-високите стандарти на самостоятелност и честност ”, съобщи тя.

И добави, че за Европейска комисия е доста значимо освен да има мощни правила, само че те да са за всички институции, с цел да не бъдат позволявани никакви изключения. Председателят напомни, че още през март е предложила да се сътвори етична работа за всички евроинституции.

На въпрос ревизира ли Комисията Маргаритис Схинас поради открити случаи на открита поддръжка за Катар Фон дер Лайен разясни, че се ревизира регистърът на Европейска комисия за срещите на еврокомисарите и техните представители. Тя даде обещание институцията да реагира при откриването на нова информация.

Говорителят на Европейска комисия Дана Спинант се намеси с думите, че конференцията би трябвало да приключи, тъй като следва механически брифинг. Това вбеси част от публицистите, които се развикаха.

„ За контактите на белгийските управляващи с Европейска комисия би трябвало да попитам кабинета ми. Това е доста явен въпрос, не мога в този момент да отговоря “, сподели Фон дер Лайен и по този начин конференцията завърши.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР