Журналисти разкриват насилие, глад и унизителни условия в домове за

...
Журналисти разкриват насилие, глад и унизителни условия в домове за
Коментари Харесай

Национален позор. Защо закъсняха оставките за нечовешко отношение в старчески домове в Румъния

Журналисти разкриват принуждение, апетит и унизителни условия в домове за възрастни в Румъния още през януари тази година. Реакцията и оставките обаче идват с 6 месеца забавяне. Причината е както неналичието на доверие в медиите, по този начин и нехайството на ръководещите, счита един от създателите на следствието.

Това не са домове за възрастни и хора с увреждания, а „ домове на терора “ и ситуацията в тях съставлява „ народен срам “. С тези думи президентът на Румъния Клаус Йоханис разяснява преди седмица разкритията, че стотици хора са били държани в безчовечен и унизителни условия в няколко обществени центъра в страната.

Те са били бити, карани да работят наложително, държани гладни и без нужните им медицински грижи. Трябвало е да спят в пространства, цялостни с дървеници. Не са получавали даже обикновени артикули за персонална хигиена като тоалетна хартия, кърпи или сапун. Според разказите на съседи, които живеят покрай въпросните домове, хората постоянно са просели за пари и храна през оградата.

Всичката тази информация още при започване на годината от журналистическо следствие. Реакцията на румънските управляващи обаче пристигна със забавяне от половин година – чак при започване на юли прокуратурата в страната направи инспекция и удостовери информацията, разкрита от публицистите. Стана ясно и че родственици на настоящата министърка на фамилните въпроси са директно свързани с ръководството на домовете. Седмица по-късно, под публичен напън, се стигна и до нейната оставка.

Защо публичното отвращение и реакцията на управляващите закъсняха с цели 6 месеца? Цялата история е в идващите редове.
Какво разкриха прокурорските инспекции
В началото на юли румънската прокуратура заяви, че е разкрила фрапиращи нередности в няколко старешки домове и центрове за хора с увреждания в страната.
Хората са били експлоатирани, подлагани на физическо принуждение и насила, в някои случаи пенсиите им са били иззети
Прокурорите, че хората са били експлоатирани, подлагани на физическо принуждение и насила, в някои случаи пенсиите им са били иззети, а собствеността върху жилищата им е била трансферирана на хората, отговарящи за ръководството на домовете.

От тях при интервенцията при започване на месеца бяха изведени към 200 души, доста от които в сериозно здравословно положение. Впоследствие управляващите упрекнаха за случая проведени незаконни групи, основани още през 2020 година
 Следи от принуждение по ръката на възрастен човек, документирани от журналистическото следствие, оповестено при започване на годината.
Информацията, изнесена от прокуратурата, обаче не е нова. Тя е разкрита още през януари и февруари в поредност от материали на публицисти от самостоятелните Center for Investigative Media и Buletin de Bucuresti . Разследванията им тогава обаче останаха без отзив.

Нещо повече, предходната седмица юрист, представляващ хора, живеещи до един от въпросните старешки домове, упрекна управляващите, че са попречили инспекции по сигналите на клиентите му.

Още през октомври 2021 година те са подали тъжби до институциите, с цел да рапортуват, че са забелязали нередности и унизително отношение към настанените хора. Вместо сигналите им да бъдат тествани, да заплатят на сдруженията, ръководещи домовете, към 3000 евро за нанесени „ морални вреди “.
Защо закъсня политическата и социална реакция
Според журналиста Овидиу Вангеле , който е един от създателите на следствието, излязло при започване на годината, неналичието на социална реакция още тогава се дължи от една страна на неналичието на доверие в медиите в Румъния.

В за румънската редакция на Радио Свободна Европа Вангеле разяснява, че самостоятелните издания в страната са единици, а изключително през последните години доверието в медиите като цяло е било „ съществено разтърсено “.
 Овидиу Вангеле
Това се удостоверява и от настоящото на интернационалната организацията „ Репортери без граници “, която отбелязва, че медийната среда в Румъния страда от „ липса на самостоятелност и опити за вмешателство “.

Освен това Вангеле обръща внимание и на закъснялата реакция на самите управляващи. Повече от седмица откакто прокуратурата влезе във въпросните домове и удостовери журналистическите разкрития за унизителни условия, ръководещите отхвърлят да поемат отговорност.

Министърът на труда Мариус Будъй първо сподели, че няма причина да подава оставка и че по този начин или другояче е нямало да може да затвори проблематичните домове. Едва на 13 юли, след мощен публичен напън, той се отдръпна от поста си.

Ден по-късно оставка подаде и министърката на фамилните въпроси Габриела Фиря . Дълго време тя отхвърляше да го направи, макар че обвиняванията против нея бяха най-сериозни. По думите на Вангеле връзките ѝ с сдружението, управлявало домовете, са „ на практика неоспорими “.
Според Вангеле връзките на министърката на фамилните въпроси с сдружението, управлявало домовете, са „ на практика неоспорими “
Разкритията демонстрираха, че то е било ръководено от човек, който е бил част от нейния парламентарен екип. Сестра ѝ пък е ръководела публично финансираната мрежа за обществено подкрепяне, която дава отговор за инспектирането на старческите домове във Волунтари. Именно в това обитаемо място се намират част от въпросните домове за обществени услуги. Към всичко това се прибавя и фактът, че брачният партньор на Фиря сега е кмет на Волунтари.
 Габриела Фиря и брачният партньор ѝ Флорентин Панделе (в средата)
Според Вангеле изказванията на брачна половинка ѝ, че не е знаел за домовете, няма по какъв начин да са истина, поради множеството сигнали на съседи през годините. Самата Фиря отхвърля всякаква виновност и споделя, че протичащото се е част от акция против нея, която да ѝ попречи да се кандидатира за кмет на Букурещ на идните избори.

Журналистът Овидиу Вангеле обаче слага под подозрение и изказванията на други публични лица, в това число премиера на страната Марчел Чолаку , че не е знаел за злоупотребите. През януари и февруари, когато Вангеле разгласява своето следствие, Чолаку е ръководител на Народното събрание. Той е министър председател на Румъния от 15 юни.

„ [Чолаку] би трябвало да е разполагал с тази информация “, счита Вангеле. Освен това журналистът цитира и предходни отчети, в това число негови лични следствия още през 2014 година за шест смъртни случая в противозаконен дом за възрастни хора.

Затова и съгласно журналиста казусът е индикативен за положението на безотговорност и подкрепи, в което се намира Румъния.

„ Как може нещо сходно да продължава с години без защита? Тези хора са знаели “, счита Вангеле.

„ Струва ми се върхът на лицемерието, безчувствеността и безхаберието и – по какъв начин да кажа – политиканстването. Продължили са, тъй като са знаели, че ще останат невредими. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР