Журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва

...
Журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва
Коментари Харесай

Удар по авторитета на България. Граждани искат Радев да даде убежище на руснака Алексей Алчин


Журналисти, преподаватели и правозащитници упорстват президентът Румен Радев да употребява конституционното си пълномощие и да даде политическо леговище на руснака Алексей Алчин , който може да бъде екстрадиран от България в родината си. Това излиза наяве от отворено писмо до президента, оповестено в правозащитния уебсайт във вторник.

Алчин беше арестуван преди седмица във Варна по искане на Москва поради задочно повдигнати му обвинявания за укриване на налози в изключително огромни размери. В понеделник на първа инстанция той да бъде върнат в Русия, неглижирайки опасенията на отбраната му, че там ще бъде подложен на политически репресии поради позициите му против Кремъл и войната в Украйна.

Според създателите на писмото до Радев “екстрадирането на съветския жител Алчин ще бъде сериозен удар по престижа на България пред демократичния свят ”.

“Страната ни не може да бъде съдружник на процеси по тъпчене на човешките права, обезвреждане на неуместните свободни жители и политическа разпра ”, прибавят те, призовавайки президентът да даде политическо леговище на Алчин.

Руснакът е изискал отбрана от България през юни, откакто схваща, че родината му е отправила публично искане за неговата екстрадиция. Според варненската прокуратура обаче неговото искане “може да бъде ценено само, в случай че е подадено преди задържането на лицето по отношение на желаната екстрадиция ”. Окръжният съд в града цитира в понеделник това мнение на държавното обвиняване без да го обори.
"Сериозни подозрения " към съветското правораздаване
Авторите на писмото до Радев допълват още, че имат “сериозни подозрения, че правораздаването в Русия може да бъде опорочено ”. Сред подписалите апела към президента са преподавателите Огнян Минчев, Красен Станчев, Стефан Дечев, публицистите Владимир Йончев, Веселин Стойнев и Юлияна Методиева.

Подобни опасения изрази и Българският хелзинкски комитет , който, че обвинявания за данъчни закононарушения бяха повдигнати в Русия и на други известни критици на Кремъл.

“[Михаил] Ходорковски дружно с Платон Лебедев бяха наказани по обвиняване за укриване на данъци; преди да бъде погубен в пандиза, [Сергей] Магнитски също бе упрекнат в данъчни престъпления; [Алексей] Навални беше наказан за заграбване на над 500 000 щатски $ ”, показва правозащитната организация.

От БХК означават и събитието, че “Варненският областен съд се доверява изцяло на уверенията на съветската страна, че правата на Алчин ще бъдат спазвани - при съществуването на десетки доказателства, че за критиците на Кремъл в Русия правораздаване няма ”.
"Суспендиране " на екстрадициите от Европейски Съюз в Русия
Междувременно българският евродепутат Радан Кънев ( “Демократична България ”) разгласи, че ще предложи на сътрудниците си в Европейския парламент “екстрадициите от Европейски Съюз към Русия би трябвало да бъдат просто суспендирани ”. По думите му “екстрадиране на съветски жител, протестирал против държавното управление на Путин, е смъртна присъда ”.

Алексей Алчин е открит критик на ръководството на Владимир Путин и на непредизвиканата съветска инвазия в Украйна почнала на 24 февруари. Два дни след нейното начало той обществено изгори съветския си паспорт по време на антивоенен митинг в центъра на Варна. От началото на 2018 година той е разследван за неплатен Данък върху добавената стойност в размер на над 282,5 млн. рубли и е разгласен за интернационално търсене през февруари 2020 година

Руснакът се мести в България преди към 5 години, откакто схваща, че може да стане обект на наказателно гонене поради бизнеса си, обвързван с изкупуване на скрап с скъпи метали. Той има българска персонална карта, непрекъснат адрес и работа във Варна и посика политическо леговище през юни, откакто разбра, че Москва желае екстрадицията му.

Варненският областен съд обаче одобри в понеделник, че Генералната прокуратура на Русия подсигурява, че ще му бъде предоставена адвокатска отбрана и той няма да бъде преследван по други обвинявания, с изключение на тези, посочени в настояването за екстрадицията му. Следващата седмица следва Варненският апелативен съд да се произнесе дефинитивно по настояването на Москва Алчин да ѝ бъде върнат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР