Журналисти от и идентифицираха руските военни, които са контролирали Каховската

...
Журналисти от и идентифицираха руските военни, които са контролирали Каховската
Коментари Харесай

Прехванат е разговор между руснаци, отговорни за взривяването на Каховската ВЕЦ – идентифицирани са

Журналисти от и идентифицираха съветските военни, които са направлявали Каховската НЕЦ в нощта на взривяването ѝ (на 6 юни), както и техните командири. На 28 юни беше оповестено тяхно следствие.В обявата е включен лист на окупаторите, виновни за терористичния акт.

Установено е, че съветската 205-а обособена мотострелкова бригада е била командвана от 43-годишния полковник Роман Титов – това е бригадата, която окупира Каховската Водноелектрическа централа още през първия ден на пълномащабната инвазия, написа Гордон.

Журналистите от проверяващия екип са получили листата с персоналния състав на бригадата от украински държавен орган, след което са го сверили с други източници – документи и съветски обществени мрежи.

Отбелязва се, че съгласно данни на украинското разузнаване, още от март 2015 година Роман Титов е имал " директно присъединяване в незаконна активност на територията на Украйна ". Установено е, че той е бил съден за превишаване на служебните пълномощия с използване на принуждение и приложимост на оръжие.

Идентифицирани са още 35-годишният Арсен Пицхелаури с позивна Грузинеца, който е взел интензивно присъединяване в окупирането на Херсонска област, майор Денис Мищенко, както и сержантът от инженерно-сапьорен батальон на 205-а мотострелкова бригада на съветската войска Руслан Магомедов.

Общо полученият от публицистите лист включва имената на близо 400 души. Много от тях и до момента се намират в Нова Каховка.

Публикацията включва фрагменти от диалози на военните от 205-а бригада, извършени през нощта на взривяването централата, при което беше разрушена язовирната стена на Каховското водохранилище. От тях излиза наяве, че съветските военни са се готвели да изпълнят избрани дейности " по команда " и че по-късно е станало изключително произшествие.

Текстът на един от диалозите сред съветски военни от бригадата, под чийто надзор е Каховското водохранилище:

– Как е ситуацията? Това първо, второ - в подготвеност, в подготвеност, всичко под команда, по какъв начин ме чуваш?
– Тук към този момент всичко завърши, край, потегли.
– Прието, признато, изнасяйте се оттова към точката, към точката, вземайте всичко.
– Нищо няма да можем да вземем.
– Извънредно произшествие. Ако нещо, тук всичко завърши, точката за евакуиране е завършена, цялостна е с вода.
– Отивайте там, където са ви вземали и оставяли.
– Не могат да излязат, всичко е наводнено.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР