Журналистът Стоян Иванов с пълна хронология по казуса с Божков

...
Журналистът Стоян Иванов с пълна хронология по казуса с Божков
Коментари Харесай

Защо Борисов и Гешев биха си заклали „златната кокошка“ Божков, ако са взимали подкупи?

Журналистът Стоян Иванов с цялостна последователност по проблема с Божков и хазартните такси



Как се ловят балъци на гола кука:

Из разпита на премиера Кирил Петков в кабинета му в Министерски съвет в качеството му на очевидец:

" В държавния бюджет не са постъпили средства в размер над 500 млн. лв., както бях осведомен от показания ми отчет на АДФИ, номер ДИД 1 СФ-15/25.06.2021 година " АДФИ значи организация " Държавна финансова ревизия ".

Мой коментар: Всъщност непостъпилите средства са даже повече. След корекция в Закона за хазарта, направена по предложение на Георги Кадиев по времето на държавното управление на Орешарски, лотариите " с триене на билетчета " са освободени от такси, каквито се заплащат за всички други типове хазарт. Поради което прясно стартираната от Васил Божков " Национална лотария " съвсем година и половина НЕ заплаща такива средства в националния бюджет. Според самия Кадиев, който е и някогашен финансов зам.-министър, той се бил разсеял и инцидентно пропуснал тъкмо този тип хазарт!

Обаче страната няма по какъв начин да желае от Божков такси за този интервал, тъй като Черепа е спазвал закона - т.е. не е плащал, тъй като по закон не е трябвало. Защо тогава страната си търси парите за идващия интервал? Защото след изборите през есента на 2014 година пропускът е видян, законът е изменен и " талончетата за триене " са обложени. Правителството е на ГЕРБ и Реформаторския блок, вносител на смяната е Менда Стоянова.

Васил Божков обаче взема решение да заплаща, само че по различен текст на закона, който важи за други тип
хазарт и таксите са в пъти по-малки. Кадиев - и той разпитван в качеството си на мощно заплеснат финансист и народен представител, икономисал доста милиони на Божков " от недовиждане " - твърди, че признатите текстове на Менда Стоянова били двусмислени и давали опция на Божков да заплаща на бюджета по тънката цена. Очевидно прокуратурата, АДФИ, сегашният финансов министър, министър председателят Петков и Министерство на вътрешните работи не мислят по този начин, тъй като другояче нямаше да настояват, че Божков дължи на страната над 500 млн. Неслучайно Менда Стоянова не бе арестувана и няма искане за покачване на обвиняване към нея. Впрочем намерете текстовете в закона - в действителност нищо двусмислено няма в тях. Божков е трябвало да заплаща по-високи такси!

Той обаче е плащал много по-ниски. Комисията по
хазарта, подчинена на финансовия министър Вл. Горанов (но с присъединяване и на други институции в нея - например ДАНС), също се оказала доста разсеяна. Чак до декември 2019 година не забелязвала този факт!

През април 2018 година тогавашният вицепремиер Валери Симеонов реагира на голям брой сигнали, че " търкането на талончета " се трансформира в зараза, те се оферират на всички места, в това число в държавните пощи, когато пенсионерите си взимат пенсиите там. И алармира за данни, че не всички доходи от този
хазарт се регистрират, т.е. надлежно се укриват средства от бюджета. Внася в Народно събрание законопроект за ограничение на рекламата на хазарт и на местата, където може да се продават тези талончета. ГЕРБ и Българска социалистическа партия дават обещание да поддържат законопроекта. Дори го гласоподават на първо четене в правната комисия - тъй като такова знамение с всеобщо хазартно зарибяване в цялостен Европейски Съюз няма, само че пък има документи за битка с хазартната взаимозависимост.

След което качват законопроекта " на трупчета ". Дружно - всички парламентарни партии без тази на Симеонов.

Нито финансовото министерство, нито останалите контролни органи ревизират дали не се укриват в действителност пари, които се дължат на държавния бюджет. Но пък Симеонов е размазван систематично няколко месеца в медиите, измежду които с особена пристрастеност и неприязън се отличава БиТиВи. Заради злощастна имитация към " на Мая майките " са спретнати " цивилен митинги ", отразявани от ранна заран до късна нощ по " огромните малките екрани " и сумати още медии. Симеонов подава оставка като вицепремиер.

Чак през декември 2019 година първо прокуратурата, а след това и МФ, Министерство на вътрешните работи и впрочем виждат скандалното укриване на големи суми от бюджета. След свидетелства и изявленията на двама съдружници на Васил Божков - Найденови. Написах " изявленията ", само че тук има доста забавен подробност. Първото изявление излиза в дребен състезателен уебсайт. Последват го още една-две медии. Дори откакто прокуратурата афишира, че е почнала инспекция, БиТиВи и " демократичните медии " към " Капитал " мълчат за абсурда. А се оказва, че са взели напоителни изявленията от Найденов - Венелин Петков и тогава подчиненият му Хекимян от БиТиВи са го създали още през декември, тъй като персонално Найденов им ходил няколко пъти " на крайници ". Но " публицистите " от БиТиВи мълчат и след известието на прокуратурата, и даже когато МФ " най-накрая вижда " по какъв начин Божков не е плащал стотици милиони и го оповестява. Първото изявление на Хекимян е с... но несъмнено, Васил Божков - 40 дни след експлоадирането на абсурда! С изказванията, че той по този начин е плащал, щото законът го разрешавал! " Демократичните медии " към " Капитал " реагират на абсурда по-чевръсто, единствено че... Според Найденов " доблестните публицисти " в тях са правили неведнъж диалози с него още през декември. Имат цели 18 часа записи (осемнадесет часа!), получили са папки с документи и впрочем данни. Помните ли оправданието им? Не желали да се замесват във вътрешни борби сред съмнителни съдружници. И това - даже след известието на прокуратурата и МФ! Затова не пуснали нищо, не потърсили даже Божков, Горанов, прокуратурата. От праволинейност и високи журналистически стандарти сиреч! На тази гола кука хванахте ли се - тогава и в този момент?!

ИЗВОДИТЕ НАКРАТКО:

1. Васил Божков е развивал бизнеса си и е ощетявал бюджета с великански суми, с помощта на политически, магистратски и медиен чадър. И през 2013 - 2019 година, и доста, доста по-рано. Дори назоваха Орешарски " министър председател на Божков ". Впрочем самият Орешарски бе отдръпнат като кандидат-кмет на София от Съюз на демократичните сили и свален от поста зам.-председател на Съюз на демократичните сили точно поради тесни връзки с Черепа. Първият закон, който държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи одобри, бе Законът за
хазарта - много облагодетелстващ бизнес начинанията на Божков. И тъй наречените до през днешния ден в това число.

2. За никакво изнудване не става дума. Чист рушвет е това! Васил Божков просто можеше да се лиши от част от голямата чиста облага и да си заплати таксите по този начин, както написа в закона. Не по различен текст, отнасящ се за различен тип
хазарт. И тогава не би имало по какъв начин да го изнудват. Ерго - той е предложил подкупи (може би и заплашвал), а " виновни лица на държавна работа " са му опъвали чадър. Само че при рушвет и двете страни вземат участие в закононарушението, т.е. както вземащите, по този начин и даващият. И няма по какъв начин да разпитват Божков единствено като очевидец - той би трябвало да е и обвинен.

Стигали ли са подкупите непосредствено до Борисов или най-малко Горанов? А до Орешарски и предходните? Ето това би трябвало да се потвърди. Ама не става с показни акции и Просто дрънчене на Дамаджани.

ЗА ФИНАЛ:

Питам се за какво Борисов и Гешев си заклаха " златната кокошка ", която им била снасяла десетки милиони съгласно Божков и впрочем цитиращи го. И си отвориха подобен всесилен зложелател? Ако се бяха ослушали - и освен това безмълвие на медиите и " демократично-българската общественост " - кокошката още повече златни яйца щеше да им снесе. Както публично снасяше десетки милиони годишно на медии за реклама... и импровизирано на " публицисти ", " майки ", " опозиционни " политици... Но се запитвам, тъй като не кълва на гола кука.

А цитираният от Кирил Петков отчет на АДФИ бе в началото поръчан от... прокуратурата. Която в това време повдигна 19 обвинявания против Божков. И против лица от Комисията по
хазарта и прочие Но не и против Борисов и/или Горанов.

А Божков бе " изпуснат " да избяга в Дубай. Не директно от прокуратурата, а от Министерство на вътрешните работи - въпреки че и прокуратурата някак се разсея в точния момент да изиска задържането му. При министър председател Борисов и основен прокурор Гешев.

Но и... записите по време на митингите помните... Или единствено голата кука ви се клати пред очите?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР