Журито на организираната от Националния дарителски фонд „13 века България“

...
Журито на организираната от Националния дарителски фонд „13 века България“
Коментари Харесай

Четирима са номинирани за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука

Журито на проведената от Националния дарителски фонд „ 13 века България “ премия за млад гений в актуалното изкуство и просвета номинира четирима от претендентите.

Всеки от тях е младеж със забележителна кариери и сгряващи сърцата хрумвания за бъдещето.

Любопитното е, че една от претендентките – Ивалина Трендафилова, бе измежду шестимата номинирани и при предишното издание на състезанието и бе на косъм от купата „ Кавалер на премията “. Очевидно младата дама е окуражена този път да завоюва.

В мотивационното си писмо тя изрежда научните си достижения: „ През 2018 година завоювах едномесечна специализация в Национален институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по различно приложение на получените от мен материали, а точно като катализатори за разграждане на рискови замърсители в отпадни води и летливи органични субстанции от индустриални процеси.

След отбрана на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, аплайвах и бях утвърдена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за период от 01.01.2019 – 31.03.2020 година. В началото на 2020 година, след сполучливото ми показване на конкурс, заех длъжността „ основен помощник “ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН.

В края на същата година завоювах план за постдокторантска специализация (36 месеца) в Универтитета в Намур, Белгия по стратегия BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в границите на който не преставам да задълбавам познанията си в областта на синтез и приложение на новаторски порести силикатни материали в региона на фармацията и зелените технологии “.

Ана Костова се развива в диаметрално противоположна област – изобразително изкуство. Тя е магистър в специалността Живопис от Националната художествена академия в София, в ателието на проф. доктор Здравка Василева.

Ето по какъв начин Ана разказва по-нататъшните си креативен търсения: „ През април 2021 започнах магистърска степен в Университет за Изящни Изкуства „ Мутезиус “, град Киел, Германия, в класа на проф. Антже Майевски. Винаги съм се стремяла да се развъртвам и да диря своята креативна известност. В момента не преставам да се занимавам главно с живопис, само че също по този начин опитвам с нови техники и материали. Желая изкуството ми да бъде забелязано от повече хора и посредством НДФ „ 13 века България “ това може да бъде допустимо “.

Третата дама измежду номинираните за Националната премия за млад гений в актуалното изкуство и просвета – Виктория Желязкова, е интердисциплинарен откривател и фотограф. Родена е във Варна, живее в Бърно, учила е в Масариковия университет в Чехия и в университета в Маастрихт, Нидерландия. Бакалавър е и по бизнес, и по изкуство.

А магистър по културна социология. „ С кандидатурата си за състезанието целя да разпространя концепцията за завишаване равнището на грижа и отговорност, които даряваме на средата, в която се намираме, както и на самите нас. Ако във времената на неустановеност, в които живеем, напълно дребна част от нашето внимание е ориентирана към понятието „ грижа “, то моята работа цели да разкрие пространства, способи и пътища, посредством които на подобаващ език да се приближим към реализиране форми на грижа, както за самите нас, по този начин и за нашето обграждане “, написа в мотивационното си писмо Виктория.

Единственият млад благородник във „ Великолепната четворка “ от номинирани за второто издание на състезанието е Делян Балев. Той изпъква с разнообразната си и наситена доброволческа активност и влечението към непознатите езици и филантропичните науки.

Делян е бил пратеник в Генералната асамблея към Организация на обединените нации в „ Change the World Virtual Model of United Nations “ 2020, стажант в Зимния замък в Санкт-Петербург (Държавен музей „ Эрмитаж “) и Служба по доброволческата активност, експерт по Международни връзки и дипломация към дипломатически вестник Youth Diplomacy”, Руска Федерация.

Г-н Балев е признат във Виенския университет по магистърската, стратегия „ Културни разлики и транснационални процеси “, която съгласно него дава по-тясна академична устременост в сфери на научната активност като културната антропология, демократизацията, миграционните рецесии. „ Моята фантазия е България да се трансформира в положителен модел, както за Европа, по този начин и за света “, написа в мотивационното си писмо Делян Балев.

В последващи изявления ще ви представяме по-детайлно номинираните за Националната премия за млад гений в актуалното изкуство и просвета на НДФ „ 13 века България “.

Кой ще е идващият джентълмен на оценката ще реши журито.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР