JPMorgan Chase & Co ще купи по-голямата част от активите

...
JPMorgan Chase & Co ще купи по-голямата част от активите
Коментари Харесай

JPMorgan купува активите на First Republic Bank

JPMorgan Chase & Co ще купи по-голямата част от активите на First Republic Bank в финален опит за избавяне, управителен от регулаторните органи на Съединени американски щати, заяви Reuters.

Това е третата огромна финансова институция, която банкрутира в Съединени американски щати в границите на два месеца.

Сделката, оповестена от регулаторните органи, значи, че банковият колос ще получи 173 милиарда $ заеми, 30 милиарда $ скъпи бумаги и 92 милиарда $ депозити на банкрутиралия заемодател.

 

Базираната в Сан Франциско First Republic беше подложена на мощен напън, откакто предходната седмица разкри, че е претърпяла отлив на повече от 100 милиарда $ през първото тримесечие.

Така създалата се обстановка докара до ескалирането на следващо напрежение в банковия бранш, насъбрано поради затварянето на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март, а по същото време швейцарският заемодател Credit Suisse беше платен от съперника UBS в границите на усвояване, позволено със съдействието на държавните органи.

Акциите на First Republic Bank се сринаха с 43,3%  и изгубиха общо 97% от цената си през тази година. Акциите на JP Morgan нарастнаха с 2,7%.

" Надяваме се примката на безпокойството да се разхлаби. Разрешаването на казуса с FRB би трябвало да постави завършек на седемседмичната фаза след рецесията със SVB ", разясниха  анализаторите на Wells Fargo преди оповестяването на договорката.

" Печалбите на банките със междинна капитализация демонстрираха, че опасенията за депозитите са изолирани единствено за дребен брой банки, а провокациите в SVIVB и FRC не са показателни за устойчивостта на групата (банки със междинна капитализация). ", се споделя още в изказването.

JPMorgan беше един от няколкото заинтригувани купувачи, измежду които PNC Financial Services Group и Citizens Financial Group Inc, които подадоха дефинитивни предложения в неделя на търга, провеждан от американските регулатори. Акциите на PNC се намалиха с 2,5% в предварителната пазарна търговия.

Калифорнийската организация за финансова отбрана и нововъведения заяви, че е влезнала във притежание на First Republic и че Федералната корпорация за депозитно обезпечаване (FDIC) ще работи като неин синдик.

В изказването си FDIC пресмята, че разноските за Фонда за обезпечаване на депозитите ще бъдат към 13 милиарда $. Окончателните разноски ще бъдат избрани, когато FDIC приключи синдикалното ръководство.

Спасяването на банката идва по-малко от два месеца, откакто приключването на депозити от американските кредитори принуди Федералния запас да се намеси със незабавни ограничения за стабилизиране на пазарите.

" Нашето държавно управление предложения нас и други органи да се намесим и ние го направихме ", съобщи Джейми Даймън, ръководител и основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase. " Нашата финансова мощ, благоприятни условия и бизнес модел ни разрешиха да разработим оферта за реализиране на договорката по метод, който да сведе до най-малко разноските на Фонда за гарантиране на влоговете. "

JPMorgan съобщи, че чака да реализира еднократна облага след облагане с налози в размер на към 2,6 милиарда $ след договорката, която не отразява предстоящите разноски за преструктуриране в размер на 2 милиарда $ след облагане с налози, евентуално през идващите 18 месеца. Заяви още, че банката ще бъде " доста добре капитализирана " по-късно с коефициент на базовия личен капитал от първи ред (CET1), подобаващ на задачата й за първото тримесечие на 2024 година от 13,5%, и ще поддържа здравословни ликвидни буфери.

Според изказването на JPMorgan 84-те офиса на банкрутиралата банка в осем американски щата ще отворят още веднъж като клонове на JPMorgan Chase Bank от понеделник.

От 2021 година насам JPMorgan е придобила повече от 30 компании в покупко-продажби на обща стойност над 5 милиарда $. През последните години регулаторните органи на Съединени американски щати утвърждават огромни банкови покупко-продажби. Администрацията на президента Джо Байдън предприе и засилени ограничения за битка с антиконкурентни практики, напомня Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР