Жп транспортът може да се окаже поредната жертва на полуделите

...
Жп транспортът може да се окаже поредната жертва на полуделите
Коментари Харесай

И влакове може да спрат заради непосилните цени на тока

Жп превозът може да се окаже следващата жертва на полуделите на цени на тока за икономически консуматори.

Заради ненормално високите стойности на електроенерията и цялостната непредвидимост на пазара ще се наложи да стопираме влакове, сигнализира Acoциaциятa нa пpeдпpиятиятa в жeлeзoпътния пpeвoз. По същите аргументи редица огромни промишлени предприятия като КЦМ и " Свилоза ", а също и по-малки фабрики заводи и цехове веча прекратиха производствоата си.

Жп фирмите предизвестяват, че липcaтa нa мepки oт cтpaнa нa дъpжaвaтa пo oтнoшeниe нa eнepгийнaтa cигypнocт зacтpaшaвa paбoтнитe мecтa нa xиляди cлyжитeли, а скъпата сила тласка превозвачите към банкрут. 

Асоциацията е изпратила позицията си до премиера и до министъра на превоза, до КЕВР и до парламентарната енергийна комисия.

Междувременно в Комисията по проверката в Народно събрание се организира огромно разискване по същата тематика - за скандално високите цени на тока за бизнеса, които освен унищожават производства и работни места, само че ще докарат и жестока инфлация, тъй като всичко - от вода и самун до метали и превоз ще нарастне. На съвещанието бяха поканени представители на всички значими звена по веригата на електрическата енергия -  производители на ток, НЕК, БЕХ, енергийната борса, КЕВР и така нататък Оказа се, че институциите не виждат в себе си никакви вини, неточности и пропуски и че въобще нямат концепция какво може да се промени, та цените на тока, който се търгува на борсата, да са търпими. От КЕВР и електрическата енергия борса да вземем за пример обясниха, че у нас търговията се прави по напълно същите правила, по които става на всички места в Европа. Ако е по този начин, за какво при започване на август България се оказа страната с най-скъп ток в цяла Европа, попита депутатът Румен Гечев (БСП). Този въпрос бе задаван и от други членове на комисията, включително и от председателката Мая Манолова, само че по този начин и откри отговор. Междувременно бяха повторени обвиняванията, че страната в лицето на регулаторите и на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не реагират съответно на създалия се недостиг поради огромното търсене на борсата и поради големия експорт на електрическа енергия.  Вместо да отговори стремително на  огромното търсене и да печели от високите стойности на борсата, държавната Топлоелектрическа централа дни наред работеше единствено с два от осемте си реактора и се наложи от Министерството на енергетиката да спускат нареждания сда включи още мощности.

Междувременно бизнесът, пострадал от безумни цени, похвали различен огромен производител на ток - АЕЦ " Козлодуй ". Явно централата, въпреки и държавно дружество, е случила на добър мениджмънт, тъй като се чуха положителни думи за гъвкавото й пазарно държание и бързите реакции.

 

СЛОЖНИ РАБОТИ

Мая Манолова очевидно се изнерви от държанието на държавните ръководители и регулатори в енергетиката. Вие да не сте на Марс, възкликна ядосано тя, когато Александър Йорданов от КЕВР значимо обясняваше, че регулаторът трябвало да бъде сезиран за нередностите, а бизнесът не знаел по какъв начин да подготва недоволствата си и до кого да ги адресира. Йорданов се отбрани, че в КЕВР въпреки всичко са получили вярно адресирани сигнали и работят по тях старателно, само че не можели да откликнат " адхок ", защото търговията с тока била комплицирана материя и изследванията претендирали време.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР