Жлъчният мехур, най-често наричан жлъчка в разговорния език, е важен

...
Жлъчният мехур, най-често наричан жлъчка в разговорния език, е важен
Коментари Харесай

Симптоми на възпалена жлъчка

Жлъчният мехур, най-често именуван жлъчка в разговорния език, е значим орган, подпомагащ разграждането на мазнините в тялото.

Жлъчката е прикрепена към черния дроб и панкреаса. В нея се складира специфична алкалоидна течност – злобен сок, който подкрепя метаболизирането на наситените мазнини.

Нейната работа е от изключително значение. Трудната ѝ задача обаче от време на време е възпрепятствана от разнообразни метаболитни нарушавания или корист с потреблението на мазнини. Когато в тялото стартира да се складира повече холестерол има заплаха в жлъчния мехур да стартират да се образуват кристали.

Натрупването на тези кристали след това е причина за поява на жлъчни камъни, някои от които могат да доближат размерите на топка за голф.

Кои са признаците на проблеми с жлъчния мехур (жлъчката), на които да обърнете ранно внимание?

Коремна болежка

Най-ясният и очевиден симптом, че имате камъни в жлъчката е коремната пареща, мощна болежка. Тази болежка се появява най-често след консумация на мазни храни или такива, съдържащи мазнини. Болката може да е толкоз мощна и опасваща, че да доближи чак до дясното рамо в по-тежки случаи.

Гадене и повръщане

Ако камъкът заседне в жлъчните пътища, през които минават храносмилателни ензими, причинявайки инфектиране, отичане и мощна болежка, могат да се появят и гадене и повръщане. Ако изпитвате сходни признаци след консумация на храна, необясними на пръв взор, посетете доктор, с цел да се ревизира дали в действителност не е жлъчно-каменна рецесия.

Парещи киселини в хранопровода

Някои от признаците на жлъчно-каменна болест имитират тези при гастроезофагеален рефлукс. Един от тях е връщането на киселини в хранопровода. Киселините нападат незабавно след хранене или скоро по-късно. Може да се появи и хълцане и оригване.

Жълтеница

Ако камък блокира жлъчния канал, който се употребява за изпращането на злобен сок към стомаха и червата, цялата система блокира. Натрупването и концентрацията на билирубин в жлъчния мехур предизвиква пожълтяване на кожата и склерите на очите.

Тъмна урина, светли изпражнения

Правилният разпад на билирубина дефинира цвета на урината и фекалиите. Ако той е нарушен, цветът на екскрементите се трансформира.

Треска, висока температура, сърцетуптене

Тези признаци, съпроводени с коремна болежка са доста присъщи за злобен проблем. При появяването им би трябвало да се направи неотложен обзор от доктор. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР