Живял много отдавна един индийски мъдрец и гадател, който бил

...
Живял много отдавна един индийски мъдрец и гадател, който бил
Коментари Харесай

Индийска притча ни разкрива тайната на желязното търпение

Живял доста от дълго време един индийски влъхва и вещател, който бил фамозен с търпението и добродушния си манталитет. Веднъж при него отишъл един доста нервозен човек, който желал да се снабди с неговото необикновено успокоение.

– Кажи ми, учителю, каква е тайната на твоето самообладание? – запитал той мъдреца.

– В момента не мога да ти дам отговор на този въпрос, само че мога да ти кажа друго значимо нещо: до три дни животът ти ще свърши!

Чувайки тези неприятни вести, нетърпеливият човек станал и се прибрал вкъщи. През идващите часове той обмислил връзките с близките, осъзнал, че е влизал в пререкания с тях за дреболии и единствено си е губил времето.

Решил в оставащите му три дни да не взема драговолно нищо от това, което хората му споделят, и просто да се любува на всички дребни наслади.

Когато и третият ден изминал, човечецът се върнал при мъдреца, с цел да получи благословията му, преди вечно да завърши земния си път.

Още щом го зърнал, мъдрецът го запитал:

– Е, синко, по какъв начин минаха последните ти дни. Караше ли се с околните си, беше ли нервозен и припрян?

- Не, знаех, че всеки миг животът ми ще завърши и желаех да го изживея като за последно. Просто се любувах на компанията на приятелите си и не обръщах внимание на нещата, които преди ме дразнеха – дал отговор индивидът.

- Ето, значи самичък си схванал какво е моята загадка за самообладание. Аз одобрявам всеки мой ден като финален. Радвам се на всичко, а неприятното оставям зад тила си!

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР