Животновъдите затварят пътища и искат оставки. Над 500 души от

...
Животновъдите затварят пътища и искат оставки. Над 500 души от
Коментари Харесай

Протест! Животновъдите искат оставки

Животновъдите затварят пътища и желаят оставки. Над 500 души от цяла България блокираха основната артерия София-Варна.

„ Оставката на зам.-министър Цветан Димитров е във връзка със задълбочаващата се 10 години рецесия в бранша. Липсата на каквато и да е съответна политика от негова страна, тъй като той е зам.-министър с сектор отглеждане на животни към този момент десета година”, съобщи пред "Нова телевизия " Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

„ Съдът анулира един доста тежък нормативен акт – разпоредба 3, за която протестирахме предходната година в София, тъй като тя сложи сектора на колене, вкара хиляди хора в тежка взаимозависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които желаеме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде глобен в троен размер, а един служител, когато сложи цялостен отрасъл на колене нищо”, сподели той.

Янка Попова от асоциацията насочи зов към управляващите да вземат решения, с които да се оправят секторите овцевъдство и козевъдство. „ Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше отплата за овцевъди и козевъди от 20 лв. и 40 лв. за сътрудниците, които сега бедстват на южната ни граница, където върлува чумата”, сподели тя, представена от "Нова телевизия ".

Протестиращите смятат, че има спор на ползи сред зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.

„ Нещата са се случили по този начин, че съветникът на министъра желае държавна помощ за присъединяване в изложби, която е в невиждан размер от 51,300 лева Тя е отпусната по предложение на зам.-министъра”, споделиха стачкуващите.

„ Не мога да се съглася с множеството от нещата”, отвърна министър Румен Порожанов.

„ На срещата в четвъртък коментирахме въпросната разпоредба. Тя беше обжалвана, което е доста озадачаващо решение на съда. За мен е необичайно – от претекстовете до произнасянето. Тъй като самите претекстове за отменяне, че не е спазено оценка на сходство по закона за нормативните актове – това не се изисква по закона и още два претекста, които бяха изложени. Да не приказвам, че на тричленка във Върховен административен съд и на последното съвещание, в това число и прокурорът е бил уверен, че нашите претекстове са аргументирани и ясни”, добави министърът.

„ За да могат да бъдат получени средствата по обвързано произвеждане и тази година, а това са сред 25 и 30 милиона лв., ние ще създадем член 23 отначало. Той би трябвало да мине по съответните условия на закона. Именно поради това бяха срещите с овцевъдния отрасъл, с цел да забележим тяхното мнение и през септември фонд „ Земеделие” да направи инспекциите си и тези средства да бъдат изплатени”, съобщи още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР