Животновъди в равнинния район на Боливия Санта Крус вече усещат

...
Животновъди в равнинния район на Боливия Санта Крус вече усещат
Коментари Харесай

Животновъди от Санта Крус протестират срещу централната власт в Боливия


Животновъди в равнинния регион на Боливия Санта Крус към този момент усещат икономическите последствия от траялите седмици митинги и блокади след трагичния арест на губернатора на района, който забрани вътрешния превоз на зърно и месо, оповестява Българска телеграфна агенция. Напрежението беше провокирано от ареста на локалния водач Луис Камачо предишния месец за хипотетичен опит за прелом през 2019 година против тогавашния президент Ево Моралес.

Протестите против централното държавно управление доведоха до палежи на здания и коли, а блокадите попречиха превоза на храна и зърнени култури от основния индустриален район. Това беше опит на локалните водачи да окажат напън върху Ла Пас посредством ограничение на вътрешните доставки.

Напрежението води до прекъсване на проектите на Хавиер Монастерио, животновъд в равнинния регион на Боливия Санта Крус, да удвои броя на добитъка във фермата си. Въпреки това той остава твърдо решен, че районът би трябвало да отвърне на това, което мнозина локални считат за политическа офанзива от страна на Ла Пас.

" Това ни визира, тъй като огромна част от нашата продукция отива за вътрешните пазари ", сподели Монастерио, допълвайки, че почита " националното придвижване ", което се надява да донесе дълготрайни изгоди на страната.

Напрежението акцентира изострянето на надълбоко вкорененото съревнование сред Санта Крус и Ла Пас - надлежно земеделският център на Боливия и политическата столица, които от дълго време се сблъскват с политиката и ресурсите.

Санта Крус е закостенял, католически район със забележителна бяла общественост от европейски генезис. Ла Пас е цитадела в Андите с огромно локално население, което обичайно поддържа ръководещата социалистическа партия.

Правителството в Ла Пас твърди, че карцерът на Камачо е обективен отговор за подбуждането на митингите през 2019 година, които доведоха до оставката на Моралес и доведоха на власт спорно краткотрайно дясно държавно управление. Камачо отхвърля обвиняванията.

След като завоюва изборите през 2020 година, партията на Моралес, в този момент ръководена от неговия някогашен министър на стопанската система Луис Арсе, се върна на власт и стартира да преследва противниците си. Така Камачо и краткотрайният президент Жанин Анес се озоваха зад решетките.

Министърът на стопанската система Марсело Монтенегро съобщи, че Санта Крус пробва да окаже напън върху столицата. " Те обаче не могат да устоят сами ", споделя министърът и прибавя, че възходящият стопански напън ще принуди производителите от Санта Крус да възобновят доставките в страната. " Това е доста комплициран залог. Разбираме, че има икономическа рационалност, само че не я виждаме толкоз мощна. Те ще би трябвало по някакъв метод да се върнат към националното ползване ", разяснява икономическият министър.

Противопоставянето сред двата града провокира апели в Санта Крус за федерален модел на ръководство и даже за самостоятелност. Мнозина остават решени да продължат митингите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР