Животът в българската провинция въобще не е провинциален. Случват се

...
Животът в българската провинция въобще не е провинциален. Случват се
Коментари Харесай

„Хората антени” са тук и подкопават демокрацията

Животът в българската провинция изобщо не е недодялан. Случват се впечатляващи събития, подобаващи за поле на световен политико-философски разбор. Тия дни да вземем за пример поданици на Поморие желаеха общината да ревизира 5G ли са новопоявили се антени върху хотел. По-рано Мездра и Балчик непосредствено не разрешиха мрежата. И защото на всякакви места в Европа предходната година бяха запалени стълбове, на 5G-то му се отвори огромен проблем – да внимава къде тъкмо ще стъпи, заобикаляйки, несъмнено, Мездра, Балчик и Поморие, за които доста се натиска. Още не знаем само стълбове ли ще горят отсега нататък: решението в Мездра бе предшествано от подписка на разтревожени жители, че „ 5G трансформира индивида в антена-предавател ”. Дилемата е що да сторим, в случай че към този момент има хора,   трансформирали се в антена-предавател!

Драмата в Поморие е към момента прясна. Тя няма развиване, като се изключи че поданици искрено са изплашени да не им се " изпържат мозъците " от антените. В Балчик и Мездра обаче

 

смешното по този начин се смеси със сериозното,

 

че не е несъмнено може ли иронията да опише пълноценно събитията. В началото е подписка на обезпокоени за здравето жители (100-200 души). Тя се внася в общината, а съветниците, умиращи да " чуят гласа на народа ” при безобидни нелепости, откликват. За да наподобяват някак „ държавнически ” нещата (хем възбрана, хем не), локалният парламент гласоподава едногодишен мораториум – до момента в който се произнесе науката има ли риск хората да се трансфорат в антени-предаватели. Следват цветни телевизионни репортажи, в които участници в подписката изясняват по какъв начин никой към момента не е подсигурил сигурността на технологията. Думата вземат и локални политици: „ Да, никой нищо не е подсигурил! И щом в последна сметка жителите упорстват!... ” На екрана се появява и трети тип хора: „ Българи, осъзнайте се, излагаме се! ”. Този трети вид обаче дава ли гаранции за сигурността? - Не!

 

Така измежду сълза, смях

 

и безпросветна глупост науката и народна власт са защитени отвред – под натиска на будни жители и без наличните гаранции е изпъдено за една година това, което не се е засилило да идва.

Извън тези драми, изцяло съществено, без изобщо да е нужна подигравка, следва да се напомни, че по международните върхове тече голяма война за надзор върху информационните технологии. Има великански конфликт сред Съединени американски щати и Китай за 5G, намесени са Европа, Русия, несметни пари и запаси. Политици на високо равнище прокарват ползите на лобитата. Всичко това не пречи на жителя на Мездра, Балчик или пък на английския варварин, запалил стъпб, да си фантазира, че паниката има общо със здравето. Тези жители на световното село се притесняват, че ще се трансфорат в хора антени, без да си дават сметка, че около лъжите в интернет от дълго време са станали такива.

Вървейки от частното към общото, разширявайки кръгозора, са отваря и надалеч по-голям проблем. За него в действителност следва да изоставим всяка смешка. Иде тирада за беззащитността на демократичните страни по отношение на хората, които ретранслират нелепост и полуда. Какво ще ги вършим тия „ антени ” – ей този въпрос стои директно пред демокрациите, без да имат намерение да горят някого, несъмнено.

Последната eдна година сподели, че

 

човешкото безумство вирее неконтролируемо

 

в актуалната демократична среда. Всеки един планетарен факт потвърди, че коронавирусът го има, рисков е, най-сигурната мярка против него (поне засега) е изолацията. Въпреки това непрекъснато има величествен брой хора, които настояват, че болестта е небивалица, предварителната защита - ненужна, посрещат всяко ограничаване с ропот. Те са същият вид люде, които се боят от 5G – просто не имат вяра на формалните управляващи, науката. Тази част от обществата е дейна в цивилен смисъл, тъй като не пести сили да прокарва мнението си. В отговор държавните управления – от Вашингтон през Париж до София – се преценяват с нея. Не щат да я губят като електорат. Правителствата на драго сърце биха откликнали и на хората с противоположни позиции, само че те са по-тихи, явно не по този начин политизирани – кофти сегмент по законите на демокрацията. Вследствие нито една страна от така наречен бял свят не посмя да вкара ограниченията в нужната степен – непрекъснато политиците коригираха предложенията на учените.

 

Обратно, „ черна страна ” като Китай,

 

първоизточник на вируса, се оправи. Просто там никой не би търпял за секунда мангъровщини, няма прояви „ кой ще ми гледа детето, до момента в който не върви на учебно заведение! ”. Вместо народна власт - изолираност с боен ред. Най-вероятно втората справила се страна ще е Израел. Живеейки в десетилетна война, тя също е научила популацията на дисциплинираност – то сега се имунизира, без жалейки по права и свободи. Равносметката е, че хората-антени не са проблем за недемократичните страни, а за напредналия Запад са голям. 

Отде се пръкна тая религия в неуместното, тази войнстваща обвързаност към лъжите измежду милиони (!) хора, е непонятен досега психически феномен. Неясeн отговор има и генералният въпрос за какво демокрацията, която победи тоталитаризма в Студената война, се докара до актуалното некрасиво състояние. Към момента тя е безалтернативна, тъй като в действителност обезпечава свободи на хората. Но е реалност, че

 

губи доверието и на рационалните си жители

 

Защо Китай се оправи с ковид, а Франция и Германия – не? Защо самият президент на Съединени американски щати се оказа човек, кадърен да изрече, че следва да се пие белина против вируса (шега било, извини се после)? Даже се откриха и пълнолетни жители, които я пиха... Защо страната на Статуята на свободата сведе политическия избор до съперници, с които Белият й дом се трансформира в старешки (гротеска е тъкмо Байдън да измъдрят против Тръмп демократите, считани за най-прогресивна част от човечеството)? Защо хора от демократичните страни се занимават с идиотията „ боязън ни е от 5G ", а поданиците на недемократичния Китай прокарват тази най-висока технология? И какъв брой още демократичните страни ще продължат да са т.нар. първи свят след всичко това? Тези въпроси си ги задава към този момент всеки рационален човек, в това число авторитетните хора с доста дипломи. В резултат апологети на демокрацията от най-либералния й тип (българинът Иван Кръстев и други) в поредност книги и публикации в последно време дават изненадваща рецепта –

 

по-малко права, по-малко свободи,

 

повече отговорности и групови отговорности. Тези хора желаят да ни кажат, че либералната прическа „ всеки косъм – с мнение ” стана демоде (поредно катурване на 180 градуса в концепциите им, само че това е друга тема).

Дали това е пътят, ще покаже времето. Но следва да се осъзнае, че индивидът антена от дълго време е тук, авторитетен е, съставлява огромен публичен проблем с дейностите си против разсъдъка. Утре той, по някаква причина, може да изиска възбрана на антибиотиците и имунизациите, събирайки непренебрежим за политиците брой почитатели. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР