Животът продължава да поскъпва драстично. Доходите изостават, а цените растат.

...
Животът продължава да поскъпва драстично. Доходите изостават, а цените растат.
Коментари Харесай

Рекордна инфлация за юли - как разпределяме парите си?

Животът продължава да нараства фрапантно. Доходите изостават, а цените порастват. И аргументите могат да се търсят както отвън, по този начин и в страната ни. На фона на няколко рецесии: COVID-19, войната в Украйна с всички последици от нея, както и нестабилната политическа обстановка у нас - статистиката демонстрира по какъв начин се движат цените у нас през последната година.

На годишна база инфлацията у нас доближи 17,3% и по този начин реализираме връх за последните 24 години. А единствено от началото на годината растежът е 11,3%. Месечната инфлация е 1,1%. С това индикаторите се приближават до тези от 1998, когато България се справяше с последствията от хиперинфлацията.



Българите към този момент се лишават от каквото могат, с цел да се оправят с високите цени. Прекрояват бюджета си като от ден на ден пари отиват за храна.



През юли има ново огромно повишаване на тока, водата, природния газ и електрическата енергия. Все по-скъпо излизат заведенията за хранене, хотелите и културните развлечения - с сред 1 и 7%.



Поевтиняват въпреки и с малко цените на облеклото и обувките с 2%, превозът с 1,7%, а питателните артикули и безалкохолните с едвам 0,1%.



А какви са съответните цени. През юли с над 4% нарастват шоколада, сладките произведения и южните плодове, млечните артикули са с близо 3 на 100 по-скъпи. Поевтиняват както всекидневно сезонните зеленчуци с 16%, картофите с 12% и хляба със 10 на 100.



Докъде ще стигне инфлацията към този момент икономистите не знаят. Според данните на Национален статистически институт българите още веднъж дават над 30% от приходите си за храна, по този индикатор сме първи в Европейския съюз. Сред главните пера в фамилния бюджет са също по този начин разноските за ток, вода, парно, налози и превоз. Най-малко пари българите отделят за развлечения, облекла и обувки.

Статистиката регистрира че, българите с изключение на, че обедняват, тъй като приходите им изостават от цените, ядат по-малко самун, зеленчуци и плодове.

По тематиката работиха: Цветелина Катанска и Росица Колева

Оператори: Димитър Рочев и Борис Тодоров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР