Животът на Тайгър Уудс е изпълнен с безспорни постижения и

...
Животът на Тайгър Уудс е изпълнен с безспорни постижения и
Коментари Харесай

Тайгър Уудс: Върховете и паденията на гения на голфа

Животът на Тайгър Уудс е изпълнен с безспорни достижения и триумфи, само че на каква цена? Сметката за славата и гениалността му е по-голяма, в сравнение с приходите от зашеметяващата му кариера могат да покрият.  Въпреки че той се подрежда измежду най-високоплатените спортисти в света за всички времена.

Още като момче Уудс измества тектонските плочи на спорта и промишлеността. Публиката го превръща в собствен крал, а той поема короната с подготвеност. Единственото нещо, което има значение за него, е идващото достижение. По пътя обаче той стартира да си навлича и тъгата, която постоянно върви паралелно с изключителния триумф.

Тайгър Уудс става по-голям от играта и по-известен от президента на Съединени американски щати.

Последната новина около 45-годишния талант на голфа слага най-сериозния въпрос – ще може ли той  въобще в миналото още веднъж да се върне към спорта? Тайгър Уудс претърпя тежка автомобилна злополука, след която (за щастие) няма риск за живота му, а към този момент даже е в схващане, само че след няколко съществени интервенции.

Може би Барак Обама най-добре синтезира мислите на всички анализатори по въпроса, казвайки, че " в случай че сме научили нещо през годините, то това е в никакъв случай да не отписваме Тайгър Уудс ".

Той има повече победи в шампионатите на Професионалната асоциация по голф, в сравнение с който и да е различен деен голфър. Да си напомним върховете и паденията на спортиста, чието име вечно ще бъде записано със златни букви в историята на голфа.
Детето чудо
Тайгър Уудс е въведен от татко си (добър голф състезател и един от първите чернокожи бейзболисти в състава на Канзаския университет) в света на аматьорския голф още преди да е навършил 2 години. Той се оказва същинско дете знамение. Преди да е навършил 3, към този момент е спечелил градското съревнование във възрастова категория до 10-годишна възраст, а скоро по-късно слага различен локален връх. На 5-годишна възраст към този момент е на страниците на американското  списание Golf Digest и взе участие в риалити шоуто That's Incredible на телевизия ABC.

8-годишният Тайгър Уудс печели младежкия международен голф шампионат във възрастова категория 9 – 10 годишна възраст. Той записва още 5 победи в това съревнование, 4 от които поредни (1988 – 1991 г.). На 11 години за първи път побеждава татко си и от този момент поддържа този резултат.
Първа огромна победа
Младият Тайгър Уудс притегля вниманието на света с блестящото присъединяване в първия си огромен професионален шампионат по голф – The Masters Tournament през 1995 година Той е единствено на 19 години и се състезава като дилетант.

Следващата година, когато е едвам 20-годишен, става първият голф състезател, спечелил три поредни пъти Националния аматьорски шампионат, а със сребърния си орден от US Open записва рекорден резултат за аматьорската лига – 281 точки.  
Професионален спорт
Влизайки в професионалната игра през август 1996 година, Уудс подписва най-високоплатените контракти в историята на голфа до този миг – с Nike за 40 млн. долара и с Titleist (производител на голф екипировка) за 20 млн. $. След като се класира 60-и в първото си професионално съревнование в Милуоки и печели още две победи в идващите 3 месеца, печели място в един от най-скъпоплатените шампионати – Tour Championship, както и купата Спортист на годината от американското списание Sports Illustrated.

През април 1997 година Тайгър Уудс печели и първата си огромна купа в един от четирите съществени шампионата по голф – The Masters Tournament. Той става най-младият победител в шампионата и първият афроамериканец, окичил се със званието Master. Същата година той печели още 3 огромни голф шампионата и едвам в 42-та си седмица като професионален състезател заема първата позиция в Официалната международна голф класация. Обявен е за " Играч на годината " от Професионалната голф асоциация и става първият състезател, спечелил тази премия година след навлизането си в професионалния спорт.
Голям шлем
По време на своите мощни години като професионален състезател Тайгър Уудс има извоювани 15 трофеи в главните голф шампионати – Masters Tournament, US Open Championship, The Open Championship и PGA Championship. Получава и 71 трофеи от шампионати на Професионалната голф асоциация.

Той е най-младият играч, спечелил всички трофеи от главните голф шампионати в границите на една календарна година (което в голфа се назовава с термина Голям шлем), и е вторият след Джак Никлаус, направил това три пъти.

Тайгър Уудс е притежател и на 16 победи от международни голф шампионати, рекордьор е за най-дълъг престой преди всичко в международната класация и за най-хубав краен седмичен резултат. Награждаван е рекордните 10 пъти за " Играч на годината " от Професионалната голф асоциация.

Последната му огромна победа се счита за най-впечатляващото завръщане в историята на спорта.

Случва се през 2019 г, когато след голям брой здравословни проблеми, редица по-слаби представяния и житейски катаклизми Тайгър Уудс още веднъж покорява US Open Championship и печели 15-ата си купа.
Огромна загуба
През 2006 година Тайгър Уудс губи татко си Ърл, което е голяма трагедия в персоналния му свят. Пенсионираният подполковник от американската войска е оказал най-голямо въздействие върху кариерата на сина си. Малкият Тайгър е имитирал голф придвижванията на татко си още когато е бил едвам на шест месеца.

След 9 месеца отмора, която си взима, с цел да се отдаде на скръбта си, Уудс се връща към спорта, с цел да взе участие нa турнира US Open Championship. Това се трансформира в първото му съревнование като професионален състезател, в което Тайгър Уудс надалеч не бележи възхитителни резултати.
Скандален персонален живот
През ноември 2001 година Тайгър Уудс среща Елин Нордегрен, 2 години по-късно се сгодяват, а на 5 октомври 2004 година подписват брак. На 18 юни 2007 година се ражда дъщеричката им – Сам Алексис Уудс, а на 8 февруари 2009 година – синът им Чарли Аксел Уудс.

Същата година излиза наяве, че Тайгър Уудс освен е изневерявал на брачната половинка си, само че е бил с над 10 дами – толкоз дават обществени изказвания за връзките си с гения на голфа.

Това прекатурва целия му живот. Спортистът катастрофира (след скандал с половинката си), влиза в клиника за лекуване на полова взаимозависимост, договорите му за милиони долари са анлурини един по един, кариерата му се сгромоляса, а брачната половинка му желае 750 милиона $ след развода, като постанова строги правила за срещите му с двете деца.

За сметка на това пък други дами стартират да претендират, че той е татко на децата им. Хаос.

През 2017 година спортистът удря друго дъно в персоналния си живот, когато е упрекнат за шофиране под въздействието на опиати. Намерен е задремал върху кормилото на колата си, а по-късно в кръвта му е открито съществуването на 5 типа медикаменти, които се отпускат с рецепта. На делото Тайгър Уудс се признава за отговорен и получава присъда от 11 месеца пробация.
Травми и травми
През 2008 година Уудс отбелязва трагична победа в плейофите на US Open Championship, след което разкрива, че e играл с две стресови фрактури в пищяла и коляното, които се нуждаят от хирургична интервенция. Той претърпява интервенция седмица по-късно и пропуща идващите осем месеца. Това е единствено началото на неговите медицински завършения.

Следват голям брой проблеми с гърба и кръста и комплицирана интервенция на гръбначния дирек.

 
Немски футболисти в поддръжка на ЛГБТИ спортистите
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР