Животът на талантливата оперетна певица Катерина Тупарова бе отнет от

...
Животът на талантливата оперетна певица Катерина Тупарова бе отнет от
Коментари Харесай

Рак погуби оперетната прима Катерина Тупарова

Животът на надарената оперетна певица Катерина Тупарова бе лишен от тежко онкологично заболяване.

 

Макар в продължение на няколко години тя да води тежка борба със болестта, в последна сметка изгуби живота си едвам на 58-годишна възраст. Скръб покоси многочислените й сътрудници от Музикалния спектакъл, а най-съкрушен от загубата й е нейният другар – композиторът и барабанист Румен Бояджиев – наследник.

 

Крехка като врабче и певица с огромна душа, тя изигра голям брой централни функции, измежду които Щаси от „ Царицата на чардаша “, Полина от „ Великата незнайна “, както и ролята на основна героиня в спектаклите на Жул Стайн „ Шугар “, Инес в „ Островът на фантазиите “ и други

 

Катерина Тупарова бе актьор, солист и измежду най-изявените певчески гласове в България. Родена е в Ракитово и от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера. В началното учебно заведение учителят й Никола Янев съумява да развие гения й и тя поема по пътя на музиката.

 

Дебютът й е във Варненската опера, където се превъплъщава в Доня Фиорила от „ Турчинът в Италия “. Качва се на сцената на Националния музикален спектакъл още като студентка в трети курс.

През юли тази година, тя стана почетен жител на Ракитово като признанието бе гласувано единомислещо от Общинския съвет.

 

Плакетът и почетното звание бяха връчени на щерка й по време на формалната част на празника на града от ръководителя ла Общински съвет Нина Димова. Оперетната прима не съумя да получи персонално премията си заради влошеното й здравословно положение. В обръщението, прочетено от щерка й, примата отбелязва, че Ракитово ще остане вечно в сърцето й с първите стъпки в музиката, с първите представления и първия преподавател – Никола Янев - Чоли.

Певицата вярваше, че ще пребори тежкото заболяване като водеше природосъобразен метод на живот, само че уви.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Катерина Тупарова оперетна прима онкологично заболяване Нина Димитрова Ракитово
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР