Животът на село все повече привлича младите градски хора. По

...
Животът на село все повече привлича младите градски хора. По
Коментари Харесай

Правят дигитална страница на всяко българско село

Животът на село от ден на ден притегля младите градски хора. По данни на платформата „ Живот на село “ над 100 хиляди души са загърбили градския живот в последните няколко години .

Ето какво показа Ивайло Вътовски – създател на платформата:

„ Това което виждаме и в данните на Националния статистически институт, притокът на хора към селата надвишава този от селата към града , действително тази наклонност се ускори в последните няколко години “, уточни той.

По думите му, задачата на платформата да оказва помощ на градски хора, които желаят да се преселят на село, просто с цел да балансират градския живот със селския. 

Той посочи, че в действителност градският човек знае малко за селата, за качеството на живот там и отсам се получават разминавания – някои си купуват парцел и по-късно още веднъж се връщат в града, тъй като не им понася тишината и спокойствието.
„ Целта е, посредством платформата да се анонсират селата с техните позитиви и минуси, тъй че всеки човек да си реши и отсее тези от тях, които биха благоприятствали за по-добрия негов живот “, разясни Ивайло Вътовски.

Платформата ще бъде преведена и на британски, увери той.

„ Има и доста чужденци от Западна Европа, които вземат решение в пенсионна възраст да се преселят в България, поради по-достъпният стандарт на живот тук, оповестява още Вътовски.

През юли тази година екипът на платформата възнамерява публикуването на разгласи за парцели и работа, а през ноември ще бъде основана цифрова страница на всяко село с цялостна информация за него - за парцелите, които се продават там, за работата, която може да се свърши, за услугите, които могат да се получат в и към селото, сподели още той. Идеята е, когато човек попадне онлайн в някое село, да разбере какви са опциите за услуги и за развиване там.

Младите хора в действителност внасят живеца в селата, даже и да са там единствено през летните месеци, сподели още той.

Чуйте още забавни детайлности от диалога на Лъчезар Христов в звуковия файл.
По обявата работи: Спаска Давранова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР