Животът на Самуила Жекова е крайно различен само допреди няколко

...
Животът на Самуила Жекова е крайно различен само допреди няколко
Коментари Харесай

Самуила Жекова: Силата да бъдеш пред това да имаш

Животът на Самуила Жекова е извънредно друг единствено допреди няколко години. Години наред тя се занимава с финанси, като е в ролята на търговски и изпълнителен шеф в огромни корпорации. Срещата ѝ с Мартин Иванов обръща внезапно курса на нейния живот. Самуила попада в един радикално друг свят, който я изпълва по нов метод. И поема по нов път.
Двамата дружно през днешния ден са щастливи да провеждат набиращия все по-голяма известност Фестивал за мозъка, тялото и духа “Свободата да бъдеш ”. Фестивалът съществува от пет години, като преди този момент се е провел от Иво Белев. От две години Самуила и Мартин са главните “виновници ” за неговото продължение и развиване.
Срещнахме се със Самуила и си поговорихме повече по тематиката за фестивала.

Каква е най-сериозната причина, която стои зад мотивацията да се заемете с организацията на Фестивала “Свободата да бъдеш ”?
Искахме да създадем събитие, което да е качествено откъм форма и наличие и което да притегли нови хора – такива, които досега не са се интересували от техниките за духовно и личностно развиване. Хора, които са почнали да „ подозират “, че мозъкът, духът и материята не са толкоз разграничени, колкото сме привикнали да мислим и както са ни учили едно време в часовете по физика и философия.

С какво този конгрес се отличава от останалите сходни събития за духовно израстване у нас?
Отличава се по това, че не вършим взаимни отстъпки нито с формата, нито със наличието. И лекторите, и изложителите са определени доста деликатно и са поканени от нас. Не даваме естрада на всеки, който счита, че има какво да каже на света. Каним хора със стойностни послания и хрумвания, които не популяризират, а образоват и стимулират. Всъщност това е най-важното и доста държим да няма никаква „ скрита “ реклама в програмата.Правим фестивала за хората, които желаят да се трансформират.Случвало ли ви се е да отидете на семинар, конференция или друго събитие с концепцията да научите нещо ново, а да се окажете облъчени с рекламни послания? И освен това да си платите, с цел да слушате реклами? Е, на мен ми се е случвало и по тази причина сме толкоз прецизни в това отношение. Естествено, в края на лекцията може да се разменят контакти или да се анонсират идни курсове за тези, които се интересуват – и в това няма нищо неприятно. Важното е посетителите да получат това, за което са пристигнали.

На какъв принцип подбирате лекторите? Има ли нещо, което сплотява всички тях?
За лектори избираме най-хубавите експерти в региона на личностното развиване, приложната логика на психиката, съвременни и антични учения за тялото и духа, различни лечения и методики за развиване и израстване. Хора, които освен имат знанията, само че и могат да поднесат информацията уравновесено и увлекателно и да показват даже най-древните учения по един актуален метод.

Има ли краен резултат, който задачите с фестивала? Има ли добавена стойност към посетителите и каква е тя, в случай че има?
Да, имаме точна и ясна цел. И тя е посетителите да прекарат един логичен и изпълнен с позитивни страсти и хрумвания ден и да си тръгнат оттова с мотивацията да трансформират нещо в себе си към по-добро. И да имат към този момент концепцията, инструмента или индивида, който да им помогне в този път.

Защо тъкмо “Свободата да бъдеш ”?
Акцентът е върху „ бъденето “, като контрапункт на „ имането “. Защото в последно време все приказваме за това какво имаме или нямаме, само че не се замисляме доста за това какви сме, какви желаеме или може да бъдем.

За какви хора е основан фестивалът – за необятната аудитория или за избран вид мислене, мироглед и търсения?
Когато се захванахме с организацията на фестивала, първо дефинирахме следния придирчив mission statement: „ Ние оказваме помощ на всички, които желаят да развият капацитета си, да реализират осъзнатост, мъдрост и Свободата да бъдат. “Но в действителност нещата са напълно простички: желаеме да помогнем на хората, които имат предпочитание да трансформират към по-добро живота си, здравето си или връзките си с другите, като им подберем и представим лектори и тематики, които да им дадат концепциите, инструментите и мотивацията за това.
С други думи, вършим го за хората, които желаят да се трансформират. И те са доста разнообразни като профил – на фестивала идват корпоративни чиновници и мениджъри, лекари, студенти. В кръга на шегата ще кажа, че има едно нещо, което ги сплотява – всички те са хора, чиито персонални имейл адреси са формирани от имената и семействата им или техни съкращения. В листата с регистрациите за билети нямаме нито един “pi4aga78 ” или “blondi92 ”.

За какво се приказва по време на фестивала и защо не? Какво могат да чакат посетителите? С какво биха си тръгнали оттова?
Темите на фестивала са разграничени условно на разум, дух и тяло. И за това по какъв начин те са свързани между тях и какъв брой е значим холистичният метод.
Единствената тематика табу са парите. На нашия фестивал не приканваме посетителите да пресъздават червени ферарита и да абсолютизират концепцията за позитивното мислене като единствена причина за триумф в живота.

Какъв е твоят апел, посланието ти към хората, които биха пристигнали на фестивала?
Да се насладят на деня.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР