Животът на жените по света днес преминава през редица предизвикателства.

...
Животът на жените по света днес преминава през редица предизвикателства.
Коментари Харесай

Най-враждебните за жените места по света

Животът на дамите по света през днешния ден минава през редица провокации. Събитията в Иран припомнят със злокобна мощ, че има редица страни на планетата, където животът е доста сложен за дамите. Сравняването на разнообразни културни правила и политическите действителности е мъчно да се направи, само че има индикатори, по които може да се реши кои страни са по-враждебни към дамите и е нужно още доста време и работа за социалните и обществено-културни процеси. 

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия направи огромна крачка напред в правата на дамите, когато през 2018 година страната даде правото на дамите да карат. Но в тази страна правата на дамите към момента са извънредно лимитирани. Според системата за мъжко наставничество, саудитските дами се нуждаят от разрешението на своя татко, брат или брачен партньор, с цел да се омъжат или разведат или да получат достъп до медицински процедури. От дамите към момента се изисква да се обличат непретенциозно и да не бият на очи.



Индия

Всяка година към 7000 дами биват убивани в Индия всяка година поради спор за зестра. Според международно изследване от 2018 година, Индия е класирана като най-опасната страна в света за дамите заради високите равнища на полово принуждение, насилствен рабски труд и родови връзки. Трафикът на хора също е голям проблем за дамите в Индия.

Афганистан

Афганистан от дълго време се счита за най-лошото място в света за дамите. След цялостното евакуиране на американските военни до септември 2021 година,Вече бяха затворени учебните заведения и университетите за дами и непрекъснато им се лишават права като да пътуват сами или да получават медицински грижи.

Сомалия

Жените в Сомалия нямат право на глас. В тази страна половото принуждение над дами и девойки е необятно публикувано и публично задоволително. Доклад на Бюрото за информация на популацията пресмята, че 98% от сомалийските дами са претърпели генитално осакатяване или обрязване на женските полови органи срещу волята на дамите.

Иран

Въпреки че иранските дами имат право на глас от 1963 година, техните права са мощно лимитирани. Особено, когато става дума за политика, брак, престъпност и работа. Жените са подложени на повече принуждение, учредено на пола и са принудени да носят хиджаб. Активистката за правата на дамите Насрин Сотуде беше наказана на 33 години затвор и 148 удара с бич по разнообразни обвинявания, в това число „ намерено осъществяване на греховно деяние посредством появяване на обществено място без хиджаб “.

Ще се изненадате още кои страни са враждебни към дамите...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР